/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Erau doar promisiuni electorale? Trecerea subterană, unde un bărbat s-a accidentat, rămâne a fi în stare deplorabilă

missing
06 ianuarie 2021, ora 08:25

Niciun semn de preocupare din partea autorităților locale față de trecerea subterană din sectorul Botanica al Capitalei, în care, toamna trecută, un bărbat și-a spart capul. Deși atunci, responsabilii promiteau că vor securiza, cel puțin, scările, acest lucru așa și nu s-a mai întâmplat. Nu s-a apucat de lucrări nici AviaInvest, o companie afiliată lui Ilan Șor care, în plină campanie electorală, declara că va renova subterana cât mai curând posibil.

Ba mai mult, până acum nu a fost stabilită nici măcar data la care vor începe lucrările de reparație. Iar până responsabilii se vor lămuri în documente și planuri, oamenii continuă să circule pe aici cu frica în sân. Și asta, în timp ce alte subterane, care erau într-o stare mai bună, au fost deja reparate.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „După ani la rând în care trecerea subterana din strada Teilor a fost în paragină, aceasta, în sfârșit, este bune iluminată. Aici nu cade tencuiala și nimeni nu se împiedică.”

Reparația acestei treceri a fost finalizată, acum patru zile, fiind renovați pereții, tavanul, au fost instalate rampe și copertine speciale. Subterana a fost numită Budapesta, în cinstea Capitalei Ungariei. Însă unii trecători ne-au zis că nu sunt de acord cu acest fapt și că responsabilii mai au de lucru.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Totuși, în locul coșurilor de gunoi, în subterană au fost amplasate astfel de cutii, în care oamenii aruncă gunoiul.”

„Acoperișul arată foarte urât, nu e bine. Mai e nevoie de urne.”

„Era mai bine ca să fie Chișinăul nostru, să fie promovat orașul în care trăim, dar asta este.”

Totodată, oamenii nu înțeleg de ce autoritățile au decis să repare mai întâi anume această subterană, în timp ce, la doar câțiva metri distanță se află o trecere într-o stare mult mai dezastruoasă.

„Straniu că anume această subterană a fost reparată. Dar poate pentru că sunt mai mulți oameni.”

„Acolo e imposibil de trecut, totul e distrus, nu e posibil să treci pe acolo.”

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Nu departe, mai exact chiar la următoarea stație de așteptare a transportului, găsim o trecere subterană lăsată de izbeliște deja de ani buni. Aici este locul unde mai mult de 2 luni în urmă, și-a spart capul un bărbat, dar de atunci nu au fost făcute niciun fel de lucrări. Nici măcar scările pe care a alunecat acesta nu au fost securizate. Iar în interior nu arde nici lumina.”

Aici, cel mai greu le este bătrânilor sau persoanelor cu dificultăți locomotorii, întrucât sunt nevoiți, practic, să ghicească pe unde pot călca.

„Eu nu pot merge, sunt invalid, am șase rupturi la picioare. Calc pe unde nu se clatină.”

„Și miros, și întuneric, te temi că te-ar apuca de jos și… e rău.”

Subterana este o adevărată provocare și pentru părinții cu cărucioare.

„Doamnă, vă spun sincer, merg și mă gândesc cum să calc, cum să fac. E dezastru.”

Deși recent, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, compania Avia Invest, afiliată lui Ilan Șor, promitea că va repara subterana din banii proprii, schița de proiect încă nu a ajuns la Pretura sectorului Botanica.

DIANA GUBA, PRETORĂ INTERIMARĂ, SECTORUL BOTANICA: „Nu este stabilită o dată, când vor începe lucrările, dar sper că în curând. 01:41-01:48 Dacă va fi îngheț sau polei, noi o să o securizăm și o să monitorizăm să nu fie accidente pe viitor.”

Nici deputata Marina Tauber, care a prezentat cu mare fast proiectul, încă în toamnă, nu cunoaște când vor începe lucrările de reparație în această subterană.

MARINA TAUBER, DEPUTATĂ, PP ȘOR: „Suntem la etapa de proiectare, cred că săptămâna viitoare sau după data de 15 noi vom prezenta următoarea etapă a proiectului. El este în proces, totul merge după plan.”

Anterior, autoritățile anunțau că subterana de pe bd. Dacia va intra în reparație încă în octombrie. În Chișinău sunt 20 de pasaje subterane. Majoritatea au fost reparate, însă opt dintre acestea încă își așteaptă rândul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram