Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Doina Gherman a sesizat Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, în legătură cu mesajul scandalos lansat în public de către deputatul socialist Vasile Bolea pe 2 ianuarie, în care a folosit cuvântul autist într-un context negativ, provocând nedumerirea mai multor părinți ai căror copii suferă de această tulburare de comportament. Menționăm că pe 6 ianuarie deputatul a adus scuzele de rigoare. 

„Copiii și adulții care suferă de autism, părinții acestora, toți cei care îngrijesc persoane cu autism merită scuze publice de la deputatul Vasile Bolea. Nu încape îndoială că în discursul său grobian a folosit cuvântul „autist” cu o conotație negativă, de batjocură pentru a-și eticheta adversarii politici, contribuind astfel la crearea unei percepții greșite și degradante cu privire la ceea ce reprezintă spectrul autist în general. Domnul deputat, pe lângă scuzele publice, ar mai trebui sa ia și niște lecții de toleranță și empatie. Pentru că un ales al poporului trebuie să cunoască problemele cu care se confruntă societatea, trebuie să le apere drepturile și interesele, și cel mai important trebuie să respecte cetățenii acestei țări…”, a scris deputata pe pagina sa de Facebook.

Pe 2 ianuarie, într-o postare pe Facebook deputatul a venit cu un comentariu ce ține de inițiativa președintei Maia Sandu de a consulta Curtea Constituțională cu privire la posibilitatea autodizolvării Parlamentului. În textul postat alesul poporului a menționat următoarele: „Iar acum pe puncte, de ce autodizolvarea Parlamentului este invenția unui autist băgată pe gât. În scopul realizării colaborării și controlului reciproc în procesul exercitării suveranității naționale”.

Autismul este o tulburare neurologică de dezvoltare care afectează comunicarea socială și restricționează activitățile și interesele. Circa 700 de copii din Republica Moldova sunt diagnosticați cu această dereglare de comportament.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!