/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Gările, mai mult pustii. La primele ore ale dimineții, la Gara Auto Nord și Sud pasagerii nu făceau coadă la case

06 ianuarie 2021, ora 20:27

Ca niciodată, cu o zi înainte de Crăciunul pe stil vechi, gările auto din Capitală au fost mai mult pustii. La primele ore ale dimineții, la Gara Auto Nord și la cea de Sud, pasagerii nu făceau coadă la case, pentru a-și procura bilete. Șoferii, nostalgici după vremurile trecute, când plecau cu microbuzele pline, spun că de vină s-ar face pandemia, dar și lipsa banilor. Chiar și așa, deși autoritățile spun să evităm călătoriile și vizitele în această perioadă de sărbători, unii călători nu au ezitat să-și umple gențile cu daruri și să meargă, astăzi, la țară.

Dis-de-dimineață, la Gara Auto Nord din capitală, ca niciodată, oamenii nu se mai îmbulzeau să prindă un loc în microbuze. Totuși, unii, cu gențile pline cu de toate, nu au ezitat să fugă de aglomerația din oraș și să plece la țară, pentru a sărbători, mâine, Crăciunul pe stil vechi. Asta deși autoritățile au recomandat oamenilor să petreacă sărbătorile de iarnă în sânul familiei și să evite vizitele și călătoriile.

– Unde mergeți? – Țaul. – La bunica, mătușa. Vreo trei zile. Daruri: bomboane, prăjituri, mandarine.

– Plec în ospeție. Pe două zile. Am luat și daruri. – Ce ați luat? – Șampanie, dulciuri. La Șoldănești. – Nu vă e frică în pandemie? – Nu mi-e frică, de ce să-mi fie frică?

Alții, însă, au preferat să trimită la țară doar geanta plină cu bunătăți.

– Transmit o geantă. Din păcate, nu pot să merg, sunt la serviciu. Le fac o mică surpriză părinților. De toate celea câte un pic, toate gustoșeniile. La Florești va ajunge geanta.

Deși suntem în toiul sărbătorilor, șoferii se plâng pe lipsa clienților. Ei își spun că, în anii precedenți, în această perioadă, se întâmpla că nu mai aveau locuri libere în microbuze. Astăzi, însă, stau cu speranța că se vor găsi măcar câțiva călători…

– Foarte slab. Nu sunt călători. – Poate pandemia joacă un rol. Oamenii cred că nu au bani. – Anii precedenți cum era?

– Era mai bine. Fluxul de pasageri de sărbători era mai bun. Ieri m-am dus cu doi și am venit cu 1.

– Lipsă totală de pasageri. Nu știu, sărbători, pandemie. Deocamdată am cinci pasageri. Dacă voi mai lua unu, va fi bine. Anul trecut era plin, că nu reușeau să ia bilete oamenii. Luau mai spre seară, doar ca să plece.

– Slab. Nu are lumea bani, multă lume e plecată din țară. – Covid-ul influențează? – Da. Se tem oamenii să meargă la țară. Iată la 10.20 abia un călător a venit.

Același tablou l-am surprins și la Gara Auto Sud. Și aici autobuzele și microbuzele erau în mare parte pustii. Întrebați dacă nu le este frică să meargă în vizite, în plină pandemie, puținii călători pe care i-am surprins aici ne-au spus că dorul de cei apropiați este mare, așa că încearcă să facă abstracție de pericolul infectării.

– Plec la țară. Să sărbătoresc Crăciunul. La Coșcalia. Am și cadouri, dulciuri, de toate. Autoritățile ne spun să stăm acasă. La toți le e frică, vom sta acasă…

– La părinți. Am luat de toate câte un pic, pentru nepoți, la toți. Și așa ne ducem rar.

– Merg la Cantemir, la părinți. Să facem Crăciunul cu ei. Masca e la gură, nu mă tem deloc. Mergem acasă, nu vom merge la oaspeți, doar acasă cu părinții.

Totuși, șoferii se bucurau și de puținii pasageri care apăreau pe peron.
– Nu avem nimic. Unu-doi plecăm. Eu am numărat 50 de mașini, trebuiau o mie de oameni. Aici urma să fie paradă. – Pandemia i-a oprit? – Da, da..

– Fluxul de oameni a scăzut. Cel mai probabil i-a speriat virusul.

– Goală. Oameni nu au bani. Plec la Moscovei și nu am, deocamdată, niciun călător. Anul trecut era plin încolo, plin înapoi.

Creştinii ortodocşi care respectă calendarul bisericesc pe stil vechi sărbătoresc mâine Crăciunul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram