Creștinii ortodocși de stil vechi au fost, astăzi, în pregătiri, pentru ca, mâine, să sărbătorească Nașterea Mântuitorului, așa cum au apucat din strămoși. Gospodarii de la sate au făcut curățenie prin curtea și prin beciul casei, pregătind ulcioarele cu vin, în timp ce femeile au porăit mai mult pe lângă plită și cuptor, unde s-au fiert răciturile, s-au copt crăciuneii și prăjiturile de casă, s-a făcut friprura și pârjoalele. Totuși, din cauza pandemiei, anul acesta oamenii spun că sărbătorile nu vor mai avea farmecul de altădată, iar cercul de rude și prieteni care le va călca pragul, va fi mult mai restrâns.

În familia Lupașcu din satul Măgdăcești, Criuleni, Crăciunul s-a sărbătorit mereu pe stil vechi. Pentru domnul Vasile și doamna Maria această sărbătoare este una sfântă și cu o semnificație deosebită.

„Asta e o sărbătoare mare, Nașterea Domnului, e mare sărbătoare.”

Soții Lupașcu se pregătesc minuțios de această sărbătoare. Pe domnul Vasile l-am găsit în curte, în timp ce făcea curățenie și îngrijind de iepuri și de cei doi câini. Între timp, gospodina casei, doamna Maria, pregătea cele mai gustoase bucate.

VASILE LUPASCU, LOCUITOR AL SATULUI MĂGDĂCEȘTI: „Facem curățenie, soția face mâncare.”

În ziua de Ajun se tine post strict. Astfel, astăzi, în meniu, doamna Maria a avut fasole. Și pentru că în Ajun de Crăciun oamenii trebuie să se împartă cu cei apropiați, femeia a mers pe la rude să le ducă și lor de mâncare.

„Oleacă de fasole am fiert aseară că azi e zi scumpă și nu se mănâncă de frupt.”

În bucătăria doamnei Maria mirosea a tot felul de bucate, care mai de care mai delicioase: răciturile se coceau la foc încet, iar pârjoalele așteptau să fie puse pe tigaie.

MARIA LUPAȘCU, LOCUITOARE A SATULUI MĂGDĂCEȘTI „- Ce mai puneți în răcituri ca să fie așa gustoase? – Usturoi, ceapă, piper negru, frunza de dafin și sare și lăsăm încet să se coacă, măcar 3-4 ceasuri de vreme.”

MARIA LUPAȘCU, LOCUITOARE A SATULUI MĂGDĂCEȘTI: „ – Ce aveți acolo, ce carne? – Carne de porc, tocătură.”

,,Deja mi-a rămas să pun usturoiul și să le împletesc, să le fac.”

În familia Lupașcu se obișnuiește ca, în ziua de Crăciun, să se facă borș scăzut și acesta, la fel, din carne de porc.

„Aici pentru borș scăzut am scos pe mâine dimineață. – O să faceți și borș scăzut? – Da, da, carne de borș scăzut.”

Bineînțeles că pe masa de sărbătoare trebuie să fie și un vin bun. Așa că domnul Vasile ne-a invitat în beci, să ne arate cum pregătește vinul pentru mâine.

Soții Lupașcu au 51 de ani de căsnicie și mereu au sărbătorit Crăciunul pe 7 ianuarie.

„Vin aceștia ai mei, îmi vin și nu am nicio problemă. – Cei mai apropiați. – Da, da, aceștia, dar cu restul eu nu mă prea întâlnesc.

În timp ce pentru unii Crăciunul înseamnă mese pline cu bucate, pentru alții, în acest an, masa de sărbătoare nu va fi una foarte deosebită.

,,Cam slăbuț, nu dispunem de finanțe, pentru că eu sunt în concediu de maternitate, mama este pensionară și soțul invalid și nu dispunem de finanțe. Ne gătim slab, în afară de pârjoale, răcitură și tradiționala friptura nu facem altceva nimic.”

„Nu prea avem din ce ne pregăti.”

,,Până acum deja pensia era dată. Măcar de Crăciun o dădea, da văd că nu-i nimic până când.”

,,- Deci, meniu special de Crăciun nu o să aveți? – Nu, așa, o să vedem până deseară. – Friptură, răcituri, sarmale? – O să găsim câte o răcitură și o friptură și atât.

Și pe această doamnă am găsit-o lângă aragaz, în timp ce gătea bucate de Crăciun. Femeia ne-a dezvăluit secretul ei de pregătire a răciturilor, pe care spune că l-a moștenit de la mama sa.

„Eu am pus farfurie deasupra că așa am apucat de la părinți, se pune farfurie deasupra ca acesta să se coacă încetișor răcitura.”

„- Da, carne de porc de casă. – Ați tăiat porcul, ați avut porc? – Da, am avut. Pe unde l-o cumpărat, pe unde l-am avut, dar a mers. ”

Întrebați dacă vor sărbători, anul acesta, Crăciunul într-un cerc mai restrâns, respectând restricțiile anti covid-19, oamenii au avut răspunsuri împărțite.

– Nu vă temeți de virus? – Nu, noi am făcut și cumătria fetiței, mai multe sărbători am sărbătorit și nu ne temem noi. Nu suntem persoane care să se teamă de virus.”

„Înainte veneau, dar acum cu pandemia asta nu cred să vină.”

„Sincer, ar trebui să ne păstrăm, să fim mai atenți, să luăm lucrurile mai în serios, dar oricum sărbătorile sunt sărbători. O să ne străduim cu a noștri, cu familia.

În mod tradițional, creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc nașterea lui Isus Hristos pe 7 ianuarie. În total, această sărbătoare este celebrată de 260 de milioane de creștini ortodocși din cinci țări ale lumii, printre care și Republica Moldova.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!