/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Protestatarul cu căciulă de blană cu coarne. Cine este „șamanul QAnon”, devenit imaginea asaltului de la Capitoliu

missing
07 ianuarie 2021, ora 11:27

Imaginile cu un protestatar vopsit pe față și cu o căciulă cu coarne în cap, aflat în sediul Congresului SUA, s-au viralizat miercuri pe rețelele sociale. Omul este cunoscut drept un vechi suporter al QAnon, o conspirație bizară care susține că Donald Trump duce o luptă secretă împotriva unei rețele de pedofili sataniști, scrie rfi.ro.

Pentru cei mai mulți, omul a reprezentat o prezență spectaculoasă, sau măcar exotică, ținând cont de felul în care imaginile cu el s-au viralizat pe rețelele sociale. În Congres, Angeli a fost surprins în timp ce gesticulează, vorbește cu forțele de ordine sau ține în mână un steag. Lucru pe care l-a făcut și la alte proteste la care a fost prezent. Angeli a a fost prezent și la mitingurile împotriva restricțiilor COVID, dar și la cele care contestau rezultatele alegerilor prezidențiale din Arizona.

Ce s-a întâmplat la Washington. Cronica unui puci ratat (adevărul.ro)

Miercuri, 6 ianuarie, întreaga planetă a asistat la un spectacol greu de crezut în urmă cu puţin timp: o gloată de susţinători ai unui preşedinte care a pierdut alegerile atacând simbolul democraţiei americane.

Asediul Congresului desfăşurat miercuri la Washington este una dintre cele mai grave breşe de securitate din istoria Statelor Unite. Din 1814, când Capitoliul era încă în construcţie, inima democraţiei americane n-a mai fost atacată. A fost nevoie de mai bine de două secole, un preşedinte rupt de realitate şi o gloată de manifestanţi care a trecut lejer de forţele de ordine, vandalizând clădirea şi oprind procesul de certificare a rezulatelor alegerilor din noiembrie, pentru ca istoria să se repete.

A existat mereu o doză de scepticism printre comentatorii politici că Trump chiar va merge atât de departe cu delirul contestării alegerilor din ultimele luni şi că-şi va lăsa susţinătorii să arunce în haos Washingtonul, dar nu ar trebui să se facă vreo greşeală în descrierea evenimentelor: un puci ratat. O tentativă de lovitură de stat desfăşurată ca un spectacol ridicol care a lăsat în urmă morţi şi răniţi, o groază generală faţă de vulnerabilitatea unui eveniment democratic minimal – tranziţia paşnică a puterii – şi o reputaţie profund pătată a Statelor Unite ca primă democraţie liberală a lumii.

Impeachment 2.0: Ar putea fi Trump supus unei noi proceduri de demitere? (G4media.ro)

Reprezentantele aripii progresiste a Partidului Democrat din Statele Unite au sugerat declanșarea procedurii de demitere a președintelui Donald Trump ca urmare a presiunilor pe care acesta le-ar fi făcut asupra secretarului de stat din Georgia de a modifica rezultatul alegerilor din acest stat, însă solicitările lor par să nu își găsească susținerea în rândul liderilor formațiunii liberale.

Democratele Ilhan Omar și Alexandria Ocasio-Cortez, care reprezintă Minnesota, respectiv New York în Camera Reprezentanților și sunt membre ale așa-numitului „Squad” radical, l-au acuzat pe Trump că, prin presiunile făcute asupra secretarului de stat din Georgia, Brad Raffensperger, a comis o infracțiune pentru care ar putea fi supus procedurii de demitere.

Ultima oră! Congresul SUA a ratificat victoria lui Joe Biden

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram