/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ De Crăciun, la biserică. Aproape 80 la sută dintre moldoveni sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi

missing
07 ianuarie 2021, ora 20:16

Pentru sute de mii de moldoveni, care sărbătoresc Nașterea Domnului pe stil vechi, Crăciunul a venit astăzi. Tradițional, unii și-au început dimineața în biserici, unde au asistat la slujbele de sărbătoare. Mai apoi, au plecat acasă pentru a fi alături de cei dragi. În rugăciunile oamenilor, s-a regăsit rugămintea de a scăpa cât mai curând de pandemie. Chiar dacă le este frică să se infecteze, o bună dintre cei veniți la slujbe erau fără măști și nu respectau distanța socială. Și un echipaj de poliție a intrat pentru câteva clipe în biserica in care filmam, dar nu a remarcat vreo încălcare.

După ce-au ținut cele 40 de zile de post, zeci de persoane, care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, au asistat la slujba de Crăciun din biserica Sfântul Mucenic Valeriu din Capitală. Oamenii spun că au venit cu un singur gând.

„Să revenim la viața care a fost până la pandemie, cu ajutorul Domnului o să fie bine.”

„Cunoaștem că virusul există, că este periculos, dar fără Dumnezeu nu trecem peste pericol.”

La slujba de Crăciun a asistat și această femeie, care recent s-a externat din spital, unde s-a tratat de noul coronavirus. Chiar dacă se deplasează cu greu, ne-a spus că a făcut tot posibilul pentru a veni la biserică.

„Nu îmi e frică, eu mă simt bine. Mulțumesc lui Dumnezeu și doctorilor care m-au scăpat și s-au străduit.”

Pandemia și riscul de infectare nu i-a oprit pe creștini să se împărtășească. Totuși, procedura a decurs după reguli noi: slujitorii bisericii au folosit pahare de unică folosință și au oferit pâinea în pungi.

Pentru scurt timp, în lăcașul sfânt și-a făcut apariția și un echipaj de poliție. Ofițerii verificau modul în care sunt respectate măsurile anti-epidemice.

IGOR IVANICOV, SUBOFIȚER SUPERIOR DE SECTOR: „Mască de protecție, dezinfectanți să fie, să fie distanța socială.”

Verificarile au durat doar câteva minute. Și, chiar dacă o bună parte dintre oameni erau fără măști și nu respectau distanța socială, polițiștii au spus că nu au semnalat abateri.

IGOR IVANICOV, SUBOFIȚER SUPERIOR DE SECTOR: „Deocamdată nu am observat că cineva încalcă, atunci când am venit la personal și am discutat.”

Deși s-au rugat să scape mai repede de virus, unii oameni refuzau să-și pună măștile, chiar dacă erau rugați de slujitorii bisericii.

„Eu cred că în biserică nu poate fi virus.”

„Da, Dumnezeu ne păzește și Maica Domnului ne ocrotește.”

„Dumnezeu așa m-a întărit că merg peste tot și văd că e normal.”

VALERIU BAZATIN, PAROHUL BISERICII „SF. MUCENIC VALERIU”: „Desigur nu e așa cum aș vrea eu, să fim sinceri. Dar avem ceea ce avem. Și însăși Hristos a spus: Ceea ce trebuie să se întâmple, trebuie să se întâmple.”

În Republica Moldova, ziua de 7 ianuarie a fost declarată, prin lege, zi liberă. Aproape 80 la sută dintre moldoveni sărbătoresc Crăciunul astăzi.

VALERIU BAZATIN, PAROHUL BISERICII „SF. MUCENIC VALERIU”: „Noi nu mergem ca Moscova, dar mergem cum e la Ierusalim. Așa e și la noi 2000 de ani.”

Crăciunul este considerată una din cele mai importante sărbători ale creștinilor. În această zi, cete de flăcăi colindă casele oamenilor, iar copiii merg cu „steaua”, vestind Nașterea Mântuitorului. În total, această sărbătoare este celebrată de 260 de milioane de creștini ortodocși din cinci țări ale lumii, printre care și Republica Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram