/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Trăiesc de azi pe mâine. Doi frați, crescuți doar de mama lor, într-un sat din Florești, trăiesc la limita sărăciei

missing
08 ianuarie 2021, ora 08:30

Fiecare al patrulea moldovean trăiește într-o sărăcie absolută. Cei mai săraci sunt locuitorii din sudul țării, iar lipsa banilor se simte cel mai acut în familiile bătrânilor, monoparentale și în cele unde oamenii nu au studii. Așa arată nivelul sărăciei din Republica Moldova pentru anul 2019, conform Biroului Național de Statistică.

Sărăcie absolută presupune că fiecare membru al familiei cheltuie în jur de 2 mii de lei pe lună. Dar, este și sărăcia extremă, atunci când această sumă este de aproximativ 1700 de lei lunar. Trăiește într-o sărăcie lucie și familia Barbăroș, care-și duce traiul de azi pe mâine într-un sat mic din raionul Florești. Cei patru membri, printre care sunt și doi copii, împart lunar… 5 mii de lei. Inevitabil, datoriile se țin scai de mama copiilor, care a crescut doar prin orfelinate. Ca să taie din cheltuieli, le pune pe masa celor mici cartofi și orez.

VALENTIN, 5 ANI: „- Ce vrei să devii când vei crește mare? – Poliția! – Polițist vrei? – Da!”

Valentin este baiatul mai mare al familiei. Are cinci ani și mai tot timpul duce dorul bunătățurilor, care, în imaginația lui, au miros de salam sau de lactate. Pentru el și fratele său mai mic, de aproape doi ani, cei câțiva biscuiți, pe care i-au primit de Revelion, au însemnat micul dejun din dimineața în care le-am făcut o vizită. În bucătăria improvizată din casă lor modestă erau doar cartofi, câteva pachete cu orez și paste.

„– Atât. – Ouă, lapte, brânză nu aveți? Nu, doar tot ce avem aici.”

Copiii și mama lor, o femeie de 37 de ani, crescută în orfelinat, migrează din sat în sat în încercarea de a le găsi un trai mai bun. S-a adăpostit în localitatea Chirilovca acum aproape un an. Casa i-a fost oferită de un om pe care abia de-l cunoștea. În primăvară însă, riscă să nu mai aibă unde sta. Maria spune că banii pe care-i primește ca ajutor social nu îi ajung pentru un trai decent, așa că este nevoită să ia multe produse cu împrumut. Acum, a acumulat datorii de mii de lei prin sat pe care nu știe când le va putea stinge.

MARIA BARBĂROȘ, MAMA COPIILOR: „Avem vreo patru-cinci luni de când nu mâncăm ouă. Niciun bănuț nu am în casă. Nici de pâine. Am așa o bucățica, dacă sunt vreo 10 bucățele. Nu am niciun bănuț. Pot să vă arăt portmoneul. Gol.”

Iarna, din cauza că trebuie să încălzească locuința, cheltuielile cresc. Ca să economisească, Maria spune că taie câte un copac din gospodărie.

MARIA BARBĂROȘ, MAMA COPIILOR: „Lemne, căldură, cu ce faceți? Am tăiat un copac de nuc. Iată cu acest copac facem focul.”

Femeia întâmpină greutăți și cu apa. Pentru că fântâna se află la câțiva zeci de metri de casă, spală rufele, uneori, cu apa strânsă după ploaie.

MARIA BARBĂROȘ, MAMA COPIILOR: „Iată punem vasul. Dacă dă Domnul ploaie și spălăm hainele.”

Împreună cu Maria și copiii ei, locuiește o mătușă. Femeia, în vârstă de 70 de ani, se plânge că primește o pensie de 700 de lei.

„Ce ne ajunge 700 de lei? Stau cu copiii. Iată cu ăsta mic, bobocel.”

Pe lângă toate necazurile, femeia luptă și cu epilepsia. În ultimul an, a făcut 6 crize. Are noroc că prin preajma ei se află mătușa, care o ajută în momentele critice. Nu i-a mers nici în dragoste. Primul bărbat, tatăl băiatului mai mare, a murit. Iar despre cel de la care a rămas însărcinată a doua oară nu știe nimic. Pentru că este o familie social-vulnerabilă, aceasta se află la evidența autoritățile locale. Asistenta socială ne-a spus că ajutorul social, indemnizația, dar și pensia, depășește suma totală de 5000 de lei.

ELENA GROZA, ASISTENTĂ SOCIALĂ: „Doamna are grad de dizabilitate. Copilul cel mai mare tot are probleme de sănătate. Acum face un tratament. Copilul cel mai mare este înmatriculat la grădiniță în satul Dumitreni, în Chirilovca nu este.”

Întrebată dacă știe că, de ceva timp, copiii mănâncă mai mult cartofi…

ELENA GROZA, ASISTENTĂ SOCIALĂ: „Este perioada când ajutorul social s-a terminat. Sper că va fi curând și își va reînnoi…”

Familia Barbăroș este doar una dintre miile de familii de moldoveni care trăiesc într-o sărăcie extremă. Adică, unui membru îi revine mai puțin de 1700 de lei pe lună. Potrivit Biroului Național de Statistică, în această situație se află peste 10 la sută din populația țării. Între timp, datele arată că alte 25 la sută de moldoveni se confruntă cu o sărăcie absolută. În acest caz, persoanele cheltuie putin peste 2 mii de lei pentru a se întreține lunar. Cei mai mulți sărăci sunt în sudul țării. Iar, de cele mai dese ori, este vorba de familii în care locuiesc bătrâni, persoane fără studii sau cele de timp monoparentale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram