Atmosferă de primăvară la Bardar. În plină iarnă, în unele sere au înflorit deja primele lalele. Puține, dar pregătite spre vânzare, acestea au adus o pată de culoare pe plantațiile lui Gheorghe Tonu. Agricultorul spune că anul acesta a implementat o tehnologie nouă de creștere a florilor, astfel că plantele au înflorit mai devreme. Totuși, în așa-numita “mica Olandă a Moldovei”, lalelele vor înflori abia în februarie.

GHEORGHE TONU, AGRICULTOR: „Deci noi luăm soiuri mai timpurii, care înfloresc în decembrie-ianuarie, iată aici un soi, roșu cu galben.”

Deja de aproape 40 de ani, familia lui Gheorghe Tonu se ocupă cu creșterea florilor de primăvară. Bărbatul povestește că în acest an, lalelele au apărut cu mult înainte de vreme, iar primele flori și-au deschis petalele chiar în ziua de Crăciun, pe 7 ianuarie. Totuși, agricultorul spune că acest fapt nu se datorează iernii calde pe care o avem. Temperaturile ridicate, mai degrabă, dăunează plantelor.

GHEORGHE TONU, AGRICULTOR: „Azi e a treia zi cu soare, în rest au fost ploi, vreme posomorâtă și asta nu e bine pentru flori. Nu putem scădea umiditatea cu toată străduința pe care o depunem.”

Florile au apărut în mijlocul iernii din cauza umidității și temperaturii stabile de 14-15 grade pe care o menține în seră, dar și datorită unei metode noi pe care a încercat-o bărbatul.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Agricultorul spune ca pentru prima data a încercat sa crească flori prin metoda hidroponica, adica plantând bulbii direct în apa, iar experimentul a fost unul de succes. Astfel, acestea înfloresc cu câteva zile mai repede decât cele crescute în sol și sunt mai rezistente la diferite boli.”

GHEORGHE TONU, AGRICULTOR: „Mai ușor schimbi apa dacă trebuie de schimbat și dă plantelor hrană de care au nevoie după tehnologie. În sol mai e problema că trebuie să găsești sol neinfectat.”

Iar prima roadă, bărbatul spune că a cules-o chiar în această dimineață.

„Erau 10-12 lei, dar încă nu am fost la piață, o să văd. Asta e prima roadă.”

Chiar și așa, agricultorul spune că afacerea nu mai e la fel de profitabilă ca pe timpuri. Deja de câțiva ani, bărbatul lucrează doar cu bulbii de import, întrucât pentru a crește bulbi în Moldova e nevoie de mai multe investiții, ore de muncă pe câmp și muncitori, pe care nu-i mai găsește.

GHEORGHE TONU, AGRICULTOR: „Copiii noștri, văzând cât am muncit în viața asta și cât ne-am străduit, nici unul nu a vrut să învețe ce facem noi și toți au plecat peste hotare. Eu dacă aș fi tânăr ca băieții de 30 de ani, mi-aș lua pașaportul biometric și aș fi în Olanda sau Irlanda.”

Profitul pe care îl obține de la o singură floare se ridică la cel mult doi lei. Totuși, familia Tonu a cultivat în acest an în jur de 30 de mii de lalelele, o seră întreagă fiind destinată florilor care vor înflori în perioada sărbătorilor de primăvară.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!