/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Cât costă bugetul de stat o intervenție a pompierilor în cazul unei alarme false

11 ianuarie 2021, ora 16:04

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) atenționează populația despre riscurile apelurilor false din partea cetățenilor. Potrivit instituției sunt înregistrate situații când persoanele apelează Serviciul 112  fără temei obiectiv, iar astfel de solicitări pot fi catalogate ca apeluri false sau non urgente.

Conform IGSU costul direct al intervenției unui echipaj de salvatori și pompieri pe o perioadă de 60 de minute cu ieșirea la fața locului a echipei de pompieri și a autospecialei de intervenție din servantul de luptă este estimată la suma de 630 lei, bani din cadrul bugetului de stat.

În acest context, pentru evitarea cheltuielilor nejustificate, dar și a intervențiilor false în timp ce în alte situații ar putea fi necesar ajutorul echipelor de salvatori și pompieri, IGSU îndemnă cetățenii să fie mult mai responsabili.

„Serviciul 112 trebuie să fie apelat doar în cazuri urgente, cum ar fi situații de risc iminente sau pericol pentru viața și sănătatea persoanelor. În caz contrar echipajele ar putea ajunge acolo unde nu este nevoie de intervenția acestora, iar alte persoane s-ar putea afla în situații de risc”, se arată într-un comunicat de presă emis de instituție, îndemnând cetățenii să precizeze exact adresa sau locația unde se întâmplă o situație excepțională, pentru ca echipajele de urgență să poată interveni prompt.

Ultima intervenție a echipajelor IGSU la un apel fals a avut loc pe 9 ianuarie 2021 la Spitalul Clinic Republican din mun. Chișinău. Potrivit celui care a sunat Serviciul 112, în clădirea spitalului a fost văzut fum dens.

Conform numărului sporit de intervenție pentru obiectiv cu aglomerație de persoane și instituție medicală  cu pacienți la terapie intensivă, la fața locului au fost îndreptate 14 echipaje de pompieri. Salvatorii au efectuat verificări la toate etajele spitalului, iar informația privind izbucnirea incendiului nu a fost confirmată. Potrivit unui calcul prealabil efectuat de IGSU costul direct al misiunii pompierilor a fost estimat la 8.820 lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram