„Indiferent de ce se spune în public, se pot găsi 51 de parlamentari care să voteze un Guvern”. Declarația aparține deputatului PAS Sergiu Litvinenco, care explicat trei căi care ar duce la organizarea alegerilor parlamentare anticipate și riscurile numirii unui premier. 

„Evident că cea mai scurtă cale spre alegeri anticipate este dacă Parlamentul de două ori respinge solicitarea de învestitură a unui Guvern venită din partea unui candidat la funcția de Prim-ministru. Numai că această cale comportă și cele mai multe riscuri. Și asta deoarece, indiferent de ce se spune în public, se pot găsi 51 de parlamentari care să voteze acest Guvern. Or, gradul de încredere în deputații acestui Parlament este zero, mulți vor să-si păstreze fotoliile călduțe, chiar dacă ne vor vorbi solemn că se ghidează de interesul țării. Și dacă cumva se învestește un Guvern, alegeri parlamentare nu vor mai avea loc, iar Parlamentul actual va activa, cel mai probabil, până în 2023.
Celelalte două căi sunt în curs de realizare. Prima este blocarea procesului de votare a legilor timp de trei luni. Aici, probabil, mai trebuie întrebată încă Curtea Constituțională (dacă perioada când Parlamentul nu este în sesiune ordinară se calculează la determinarea celor trei luni), însă nu este exclus că, dacă Parlamentul nu adoptă nicio lege până pe 16 martie 2021 (16 decembrie este ultima ședință la care s-au votat legi), de pe 17 martie 2021 Parlamentul poate fi deja dizolvat”, a explicat deputatul.

Mai mult, Sergiu Litvinenco spune că cea de-a doua modalitate este imposibilitatea formării Guvernului timp de trei luni. „Termenul curge de la 23 decembrie 2020 atunci când a demisionat fostul Prim-ministru Ion Chicu. Citez din Hotărârea Curții Constituționale nr.30/2013: ”Termenul de 3 luni începe să curgă de la data apariţiei circumstanţelor ce au determinat necesitatea formării unui nou Guvern, curge indiferent de declanşarea procedurilor de formare a noului Guvern sau/şi de efectuarea procedurilor prevăzute de alineatul (2) al articolului 85 din Constituție, include perioadele de consultare a fracţiunilor parlamentare şi de efectuare a altor proceduri legale şi constituie termenul limită pentru formarea noului Guvern.” Prin urmare, dacă până la 23 martie 2021 nu este învestit un Guvern (indiferent de motive, pretexte, cauze), de pe 24 martie intervine obligativitatea dizolvării Parlamentului”, a adăugat acesta.

„Parlamentul actual este problema majoră a țării și al cetățenilor. Nu poate acest Parlament – corupt, nelegitim, nereprezentativ, unde majoritatea deputaților se gândesc doar la propriul interes etc. – să învestească un Guvern bun, care ar lucra pentru oameni. De aceea, Parlamentul actual trebuie să plece odată și pentru totdeauna! Indubitabil! Și fără nici un fel de dar, dacă”, a punctat politicianul.

Amintim că pe 23 decembrie 2020, Ion Chicu a anunțat demisia Guvernului. Ulterior, acesta a declarat că nu va asigura interimatul funcției de prim-ministru. În aceste condiții, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a semnat un decret privind numirea în calitate de premier interimar a ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi.

Tot, la sfârșitul lunii decembrie, Maia Sandu s-a întâlnit cu fracțiunile parlamentare. În cadrul consultărilor, deputații au declarat că sunt pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!