În primele 6 zile ale anului 2021 Ministerul Finanțelor deja a împrumutat pe piața internă, de la băncile comerciale peste 703 milioane de lei.  Aceasta susține vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari. Acesta susține că acest fapt este un semnal alarmant în contextul stabilității bugetare.

Potrivit lui, în perioada similară a anului trecut suma împrumutului era de 83,5 milioane lei sau aproape de 9 ori mai mică.

„Este un semnal alarmant în contextul stabilității bugetare, precum și o tendința proastă pentru economia națională. Lipsa acordurilor cu partenerii externi, care prevăd mai multe granturi și credite ieftine cu până la 1 % anual, provoacă împovărarea mai mare a statului cu dobânzi de 4-5,5 % și riscul creșterii acestora în condițiile lipsei alternativei pentru perioada îndelungată a crizei politice”, a menționat Slusari într-o postare pe o rețea socială.

Mai mult, dependența statului de sectorul bancar reduce drastic interesul băncilor să crediteze sectorul real al economiei și influențează majorarea ratelor de creditare pentru business.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!