După ce au semnat un acord bilateral, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, au anunțat că a fost format un Consiliu al președintelor, care are drept scop continuarea colaborării la nivel înalt. În cadrul discuției au fost abordate mai multe subiecte pentru soluționarea întrebărilor nedefinitivate privind relațiile dintre Republica Moldova și Ucraina. 

„Sunt convins că 2021 va consolida relațiile noastre de prietenie și parteneriat. Au avut o importanță subiectele privind valorile europene și securitatea regională. Republica Moldova sprijină suveranitatea și integritatea Ucrainei. Am informat în detalii despre situația actuală din Donbass și soluționarea pașnică a conflictului, dar nu este un proces simplu. Astăzi, de asemenea, am discutat despre situația din Transnistria și am avut un schimb de opinii, în special având în vedere rolul de mediator al Ucrainei în formatul „5+2”. Sprijinim ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. La fel, am discutat o gamă largă de întrebări privind relațiile dintre Ucraina și Republica Moldova. Am convenit la instituționalizarea unui Consiliu în cadrul căreia o să formăm strategia și discutăm acțiunile pentru a soluționa întrebările bilaterale”, a declarat președintele ucrainean.

„Reiterez faptul că Ucraina este un partener strategic pentru Republica Moldova. Menținerea unei colaborări constante cu Ucraina este un obiectiv important pentru Republica Moldova. Sunt bucuroasă să vă anunț că astăzi am convenit să aducem relațiile noastre la un alt nivel, cel de parteneriat strategic. Astăzi, facem un pas important spre stabilirea acestor relații. Am decis să instituim Consiliul președinților Republicii Moldova și Ucraina, ca un nou format permanent de colaborare la nivel înalt”, a declarat Maia Sandu, după discuția cu Volodymyr Zelenskyy.

Totodată, Maia Sandu a precizat că „în cadrul întrevederii, am reafirmat voința noastră comună de a intensifica implementarea de către țările noastre a agendelor de integrare europeană, această cale este o opțiune strategică și o modalitate sigură de construi un stat cu o economie modernă. Am acordat o atenție aparte subiectelor care rămân nedefinitivate de mai mult timp în relațiile moldo-ucrainene.

Președinta Republicii Moldova a mai declarat că astăzi s-a discutat și despre „necesitatea de a găsi soluții în interesul cetățenilor ambelor state în domenii cheie, cum ar fi asigurarea comună a securității la frontiera comună, asigurarea protecției mediului, cooperarea în domeniul energetic”.

Totodată, s-a discutat și despre construcția unui pod în zona Chișinău-Soroca-Ямполь-Kiev, care ar reduce esențial drumul de la Chișinău la Kiev, aprovizionarea cu apă a localităților de pe ambele maluri ale râului Nistru ca prioritate comună și posibilitatea pentru cetățeni de a călători cu buletinul între cele două țări.

Tot astăzi, la Kiev, a fost semnat un Memorandum privind dezvoltarea potențialului de transport și tranzit al Ucrainei și al Republicii Moldova, dar și un acord bilateral.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!