/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Cele șase subiecte importante care au fost discutate de către Maia Sandu și Volodymyr Zelenskyy la Kiev

missing
13 ianuarie 2021, ora 10:13

Șase subiecte importante pentru cooperarea bilaterală au fost discutate în cadrul ședinței de la Kiev, de către președinții Ucrainei și Moldovei Volodymyr Zelenskyy și Maia Sandu. Despre aceasta a menționat șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, Igor Zhovkva, într-o postare pe Facebook. 

„A doua zi lucrătoare completă în 2021 și prima vizită în străinătate a președintei  Maia Sandu în Ucraina. Vizita este atât simbolică, cât și importantă în ceea ce privește rezultatele”, a scris Zhovkva, citează eurointegration.com.ua.

El a numit șase subiecte care au fost în centrul negocierilor.

1. A fost restabilit un dialog deplin la nivel prezidențial. Conform Declarației comune semnate, a fost creat un consiliu prezidențial – un organism de coordonare la nivelul șefilor de stat, pentru a se întruni în mod regulat și a ajunge la acorduri cu privire la toate problemele de pe ordinea de zi.

2. S-a discutat și s-a ajuns la înțelegere reciprocă privind sprijinul reciproc în materie de securitate regională. Ambii președinți sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a statelor din interiorul granițelor recunoscute la nivel internațional. „Iar pentru Maia Sandu, Crimeea este pentru totdeauna și necondiționat ucraineană”, a remarcat Zhovkva.

3. O nouă autostradă cu drepturi depline va apărea între cele două capitale, inclusiv un nou pod peste Nistru. Acest lucru va reduce timpul de călătorie între Kiev și Chișinău cu cel puțin cinci ore.

4. Ucraina este gata să reia exportul de energie electrică către Moldova, iar vecinii noștri sunt gata să o accepte.

5. Am discutat în detaliu problemele complexului hidroelectric de pe Nistru și întreaga gamă de aspecte conexe, inclusiv de mediu, precum și problemele de proprietate și delimitare a secțiunilor relevante ale frontierei.

6. Problemele legate de drepturile lingvistice și alte drepturi ale minorităților naționale din ambele state vor fi soluționate pe bază de paritate.

„Și, bineînțeles, o așteptăm pe Maia Sandu la sărbătorirea a 30 de ani de independență a Ucrainei. Ea, la rândul ei, a invitat președintele Ucrainean într-o vizită oficială în Moldova”, a scris Zhovkva.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram