Șase subiecte importante pentru cooperarea bilaterală au fost discutate în cadrul ședinței de la Kiev, de către președinții Ucrainei și Moldovei Volodymyr Zelenskyy și Maia Sandu. Despre aceasta a menționat șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, Igor Zhovkva, într-o postare pe Facebook. 

„A doua zi lucrătoare completă în 2021 și prima vizită în străinătate a președintei  Maia Sandu în Ucraina. Vizita este atât simbolică, cât și importantă în ceea ce privește rezultatele”, a scris Zhovkva, citează eurointegration.com.ua.

El a numit șase subiecte care au fost în centrul negocierilor.

1. A fost restabilit un dialog deplin la nivel prezidențial. Conform Declarației comune semnate, a fost creat un consiliu prezidențial – un organism de coordonare la nivelul șefilor de stat, pentru a se întruni în mod regulat și a ajunge la acorduri cu privire la toate problemele de pe ordinea de zi.

2. S-a discutat și s-a ajuns la înțelegere reciprocă privind sprijinul reciproc în materie de securitate regională. Ambii președinți sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a statelor din interiorul granițelor recunoscute la nivel internațional. „Iar pentru Maia Sandu, Crimeea este pentru totdeauna și necondiționat ucraineană”, a remarcat Zhovkva.

3. O nouă autostradă cu drepturi depline va apărea între cele două capitale, inclusiv un nou pod peste Nistru. Acest lucru va reduce timpul de călătorie între Kiev și Chișinău cu cel puțin cinci ore.

4. Ucraina este gata să reia exportul de energie electrică către Moldova, iar vecinii noștri sunt gata să o accepte.

5. Am discutat în detaliu problemele complexului hidroelectric de pe Nistru și întreaga gamă de aspecte conexe, inclusiv de mediu, precum și problemele de proprietate și delimitare a secțiunilor relevante ale frontierei.

6. Problemele legate de drepturile lingvistice și alte drepturi ale minorităților naționale din ambele state vor fi soluționate pe bază de paritate.

„Și, bineînțeles, o așteptăm pe Maia Sandu la sărbătorirea a 30 de ani de independență a Ucrainei. Ea, la rândul ei, a invitat președintele Ucrainean într-o vizită oficială în Moldova”, a scris Zhovkva.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!