Decizia procurorului Serghei Bodiu, care a refuzat să pornească un dosar penal după ce semnătura liderului Partidului „Șor”, Ilan Șor, a apărut pe un proiect de lege înaintat în Parlament, a fost anulată. Anunțul a fost făcut de către deputatul PAS Dumitru Alaiba, care sesizat instituția. 

După mai multe verificări, procurorul ierarhic superior Vasili Levițki a calificat decizia lui Bodiu drept prematură și a dispus efectuarea unui control suplimentar.

„A fost comparată pretinsa semnătură a lui Șor cu alte acte semnate de el în calitate de primar al Orheiului și au fost constatate semne vizibile de neconcordanță. A fost audiată Marina Tauber, dar așa și nu a fost identificată persoana care a pregătit proiectul și nu s-a elucidat cum acesta a fost transmis (dacă a fost transmis) spre semnare lui Șor (care din iunie 2019 nu este în țară. Nu au fost audiate alte persoane din fracțiunea Șor care și-au pus semnăturile. Nici măcar Sergiu Sîrbu, care a prezentat de la tribuna parlamentului acest proiect. Nu a fost efectuată expertiza în vederea stabilirii faptului dacă semnătura îi aparține sau nu lui Șor”, a explicat deputatul Dumitru Alaiba, semnatarul sesizării.

Sesizarea la Procuratura Generală a fost depusă după ce la sfârșitul lui noiembrie 2020, pe un proiect de lege a apărut semnătura lui Ilan Șor,  cu toate că acesta nu se afla atunci în țară. Semnătura lui Ilan Șor  a apărut pe proiectul de instituire a Comisiei de anchetă cu privire la cazul de la compania „Moldasig”, inițiativă ce i-a aparținut grupului „Pentru Moldova”, din care fac parte și deputații Partidului „Șor”.

Amintim că se face un an și jumătate de când Ilan Șor nu a mai deschis ușa Legislativului, pentru a lua parte la ședințele parlamentare. Ajuns în Parlament în urma alegerilor legislative, acesta a reușit să vină doar la ședința inaugurală.

Șor a ajuns în Parlament, în urma alegerilor parlamentare din februarie 2019, după ce a câștigat în circumscripția din Orhei. Asta chiar dacă acesta era condamnat, de prima instanță, în dosarul furtului miliardului la 7 ani și jumătate de închisoare. Deși era și primar de Orhei, el a ales fotoliul de deputat. La prima ședință a Parlamentului, când și-a făcut apariția, Șor a spus că se va simți excelent în noua sa postură.

 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!