Unicul centru din Chișinău, care poate găzdui temporar copiii străzii, a început să activeze 24 de ore din 24. Noaptea trecută a fost prima dată, când minorii aflați în dificultate și-au găsit aici refugiu. Ce-i drept, deocamdată ei au fost doar trei la număr. Printre ei am recunoscut și o adolescentă, care până nu demult își ducea traiul printre ruinele Stadionului Republican. Centrul este prevăzut, însă, pentru cel mult opt copii, în timp ce, potrivit datelor neoficiale, pe străzile orașului locuiesc în jur de 70 de minori.

Până nu demult, copiii străzii puteau veni la centrul de asistență stradală din Chișinău doar pe timp de zi, iar seara se întorceau în clădirile vechi și părăsite, unde își găseau adăpost. Acolo locuiau alături de cerșetori și oameni fără loc permanent de trai, viața lor fiind permanent în pericol.

MARIANA FRUNZA, MANAGERA SERVICIULUI: „Ei știau că de la orele 08:00 până la 17:00 pot să se afle în serviciul nostru, să ia o masă, să navigheze pe internet, să-și schimbe hainele. – Iar după reveneau în stradă? – Da”.

Așa că sala de sport și cea de odihnă au fost transformate în dormitoare, pentru a putea oferi minorilor un loc de trai, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp. Aceștia pot petrece aici până la 45 de zile.

MARIANA FRUNZA, MANAGERA SERVICIULUI: „Până se eliberează un loc, până se găsește o soluție, fie o rudă care poate să-l ia în îngrijire, o să stea la noi, pentru că nu putem să-i dăm afară”.

Tot aici, am găsit-o și pe această tânără, care ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul. Nu este, însă, prima dată când minora a ajuns în vizorul camerei TV8. Anterior, am surprins-o în mod repetat pe Stadionul Republican, acolo unde trăia alături de alți copii ai străzii, într-o clădire ruinată. Iar de vreo jumătate de an, s-a mutat într-o casă nefinisată de lângă podul de pe Viaduct.

Din cauza dificultăților din familie, adolescenta povestește că nu are altă soluție decât să trăiască pe unde apucă. Totuși, ea spune că i-ar plăcea să revină la școală și ar vrea să-și găsească o casă în care să trăiască. Multe persoane i-au promis acest lucru, dar fără rezultat.

„Zicea că o să vină, o să ne încalțe, una alta, doar promisiuni. Până în ziua de azi, nu am văzut nimic. Mai venea domnul Oleg, câte un ceai cald ne dădea dimineața”.

Deși o parte din minorii care trăiau cu ea s-au întors în familii, pe perioada iernii, alții continuă să înghețe în clădiri părăsite și ascunzișuri din oraș știute doar de ei.

„Azi o să ies de la centru, o să mă duc și o să-i chem. O să vină cu mine și o să dormim aici”.

La centru, însă, responsabilii le garantează trei mese calde pe zi, diverse activități și chiar să-i învețe să scrie și să citească, dacă e nevoie. Cu toate acestea, în timp ce primarul general a scris pe rețelele sociale că există 10 locuri pentru minori, noi am găsit la Centru doar opt paturi.

MARIANA FRUNZA, MANAGERA SERVICIULUI: „Noi în număr de 6-8 copii putem să primim în perioada de noapte. -Cel mult? – Da, pentru că spațiul este mic și suntem temporar în incinta acestei încăperi.”

Însă și opt paturi sunt insuficiente, în condițiile în care, potrivit datelor neoficiale, în Capitală sunt în jur de 70 de copii ai străzii. Responsabilii de la primărie și cei de la Protecția Drepturilor Copilului nu ne-au răspuns la telefon, pentru a explica de ce au fost create atât de puține locuri și dacă numărul lor va crește.

La balanța Centrului de asistență stradală se află circa 40 de copii, dintre care, deocamdată, doar patru au fost integrați în familii. Oficial, autoritatea municipală nu are niciun drept asupra lor. După ce sunt identificați, ei sunt transmiși autorităților tutelare din zonele de unde sunt stabiliți.

Reporter: Diana Popa

Imagine: Sergiu Ciubaru

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!