Președintele ales al SUA, Joe Biden, a reacționat după ce președintele în exercițiu, Donald Trump, a fost pus sub acuzare în Camera Reprezentanților pentru incitare la violențele petrecute la Capitoliu în ziua în care Congresul i-a validat victoria în alegeri candidatului democrat.

Președintele ales a transmis un comunicat după aproape patru ore de la votul istoric din Camera Reprezentanților, exprimându-și speranța că procesul împotriva lui Donald Trump, care se va muta acum în Senat, nu va întârzia calendarul audierilor pentru membrii administrației sale și nici eforturile de combatere a pandemiei.

Joe Biden va depune jurământul ca președinte în data de 20 ianuarie și îi roagă pe membrii Congresului să nu piardă din vedere calendarul încărcat al următoarei perioade, în care sunt de aprobat membrii Cabinetului său, dar și măsuri economice și de combatere a pandemiei.

„Astăzi, membrii Camerei Reprezentanților și-au exercitat puterea pe care le-o dă Constituția și au votat pentru punerea sub acuzare și tragerea la răspundere a președintelui. A fost un vot bipartizan exprimat de reprezentanți, care au dat curs Constituției și propriei conștiințe. Procesul va continua în Senat”, a comentat Joe Biden.

În timp ce democrații au accelerat procesul de impeachment după asaltul din Capitoliu de săptămâna trecută, Joe Biden a fost destul de rezervat, limitându-se să spună că este ceva ce ține de prerogativele Congresului și că el preferă să se concentreze pe data învestitirii, 20 ianuarie, când Donald Trump va pleca de la Casa Albă și noul președinte va putea să înceapă să lucreze la problemele cu care se confruntă America.

„Această țară rămâne afectată de un virus mortal și de o economie care se clatină”, a reamintit el.

Evitând să ia o poziție clară, Joe Biden a spus că violențele de la Capitoliu au fost comise de „extremiști politici și teroriști interni, care au fost stârniți de președintele Trump”.

După ce Camera Reprezentanților a formulat actul de acuzare împotriva lui Donald Trump, Senatul este cel chemat să-l judece și să dea un verdict. Ca orice proces, asta ar putea presupune audieri de martori, analizarea unor rapoarte etc., ceea ce ar putea lua timp.

Liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, a declarat miercuri că nu va convoca Senatul în procedură de urgență pentru a se pronunța pe impeachment, ci abia după învestirea lui Joe Biden.

Senatul trebuie să dea într-un final un verdict cu majoritate de două treimi din cele 100 de voturi. Pe de altă parte, tot Senatul trebuie să-i audieze și să-i confirme prin vot pe cei mai importanți membri ai viitorului executiv condus de Joe Biden.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!