/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

„Slogane de genul „lume paralelă” nu contribuie la coeziune”. Șefa statului a îndemnat diplomații să lucreze pentru unitatea oamenilor

missing
15 ianuarie 2021, ora 11:15

Slogane de genul „lume paralelă” nu contribuie la coeziune, iar diaspora este trup și suflet cu restul țării. Acesta este mesajul pe care la adresat șefa statului Maia Sandu, la întrevederea pe care a avut-o cu corpul diplomatic pe 15 ianuarie.  

Vedeți mai jos mesajul pe care la adresat președinta diplomaților și ce i-a îndemnat să facă pentru a contribui la dezvoltarea relațiilor cu diaspora.

„O altă dimensiune esențială ține de relațiile cu diaspora și serviciile consulare, diaspora noastră suntem noi. Sunt cei care au plecat forțat sau benevol în căutarea unor studii de calitate, a unor surse de venit mai mari, oportunități profesionale mai bune cât și în căutarea unui trai mai bun. Este absolut inadmisibil să divizam cetățenii pe criterii etnice, lingvistice sau în funcție de unde trăiesc, în Republica Moldova sau în afara țării, la est sau la vest.

Divizarea societății prin slogane politice de genul „lume paralelă” și tratarea cetățenilor exclusiv prin prisma necesităților electorale proprii nu contribuie la coeziune. Astfel de epitete nedemne, folosite de actorii politici falimentari, trebuie stârpite din limbajul politic.

Trebuie să lucrăm pentru unitatea oamenilor. Nu putem diviza cetățenii în diasporă și ne-diasporă. Suntem toți un întreg. Diaspora este trup și suflet cu restul țării și vă rog să vă conduceți de acest considerent în interacțiunea cu concetățenii din afara țării. Ambasadele și consulatele trebuie să ofere servicii de calitate, aceasta este o misiune esențială a serviciului diplomatic. O să vă rog să reluăm lucrul de facilitare a serviciilor consulare lansat în 2019, pe timpul când eram în Guvern”.

Amintim că după cel dintâi tur al alegerilor prezidențiale care s-a desfășurat pe 1 noiembrie 2020 și în care Maia Sandu a primit o susținere detașată din partea diasporei, contracandidatul ei de atunci Igor Dodon a atacat cetățenii aflați peste hotare, catalogându-i drept electorat paralel.

Ulterior, pe 4 noiembrie 2020, Igor Dodon a spus că nu are pentru ce să-și ceară scuze de la cetățenii moldoveni aflați peste hotarele țării.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram