Slogane de genul „lume paralelă” nu contribuie la coeziune, iar diaspora este trup și suflet cu restul țării. Acesta este mesajul pe care la adresat șefa statului Maia Sandu, la întrevederea pe care a avut-o cu corpul diplomatic pe 15 ianuarie.  

Vedeți mai jos mesajul pe care la adresat președinta diplomaților și ce i-a îndemnat să facă pentru a contribui la dezvoltarea relațiilor cu diaspora.

„O altă dimensiune esențială ține de relațiile cu diaspora și serviciile consulare, diaspora noastră suntem noi. Sunt cei care au plecat forțat sau benevol în căutarea unor studii de calitate, a unor surse de venit mai mari, oportunități profesionale mai bune cât și în căutarea unui trai mai bun. Este absolut inadmisibil să divizam cetățenii pe criterii etnice, lingvistice sau în funcție de unde trăiesc, în Republica Moldova sau în afara țării, la est sau la vest.

Divizarea societății prin slogane politice de genul „lume paralelă” și tratarea cetățenilor exclusiv prin prisma necesităților electorale proprii nu contribuie la coeziune. Astfel de epitete nedemne, folosite de actorii politici falimentari, trebuie stârpite din limbajul politic.

Trebuie să lucrăm pentru unitatea oamenilor. Nu putem diviza cetățenii în diasporă și ne-diasporă. Suntem toți un întreg. Diaspora este trup și suflet cu restul țării și vă rog să vă conduceți de acest considerent în interacțiunea cu concetățenii din afara țării. Ambasadele și consulatele trebuie să ofere servicii de calitate, aceasta este o misiune esențială a serviciului diplomatic. O să vă rog să reluăm lucrul de facilitare a serviciilor consulare lansat în 2019, pe timpul când eram în Guvern”.

Amintim că după cel dintâi tur al alegerilor prezidențiale care s-a desfășurat pe 1 noiembrie 2020 și în care Maia Sandu a primit o susținere detașată din partea diasporei, contracandidatul ei de atunci Igor Dodon a atacat cetățenii aflați peste hotare, catalogându-i drept electorat paralel.

Ulterior, pe 4 noiembrie 2020, Igor Dodon a spus că nu are pentru ce să-și ceară scuze de la cetățenii moldoveni aflați peste hotarele țării.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!