/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

Solidaritate cu SUA și respect reciproc cu Rusia. Maia Sandu, despre relațiile cu partenerii externi

missing
15 ianuarie 2021, ora 12:23

Președinta Maia Sandu a vorbit la întrevederea pe care a avut-o pe 15 ianuarie cu corpul diplomatic despre relațiile țării noastre cu partenerii externi. Șefa statului a menționat că Federația Rusă trebuie să demonstreze respect pentru neutralitatea țării noastre în procesul de reglementare transnistreană și ce ține de prezența trupelor militare pe teritoriul republicii. Cât ține de relația cu Statele Unite ale Americii, președinta a spus că Republica Moldova trebuie să contribuie la acest parteneriat prin solidaritate în acele subiecte de politică internațională în care interesele coincid. 

Despre relația cu Rusia

„În privința Rusiei știți că avem o relație complexă. O relație în care avem multe domenii în care cooperăm, avem foarte mulți concetățeni care trăiesc în Rusia, avem legături comerciale tradiționale, dar și unele domenii în care avem și diferențe de opinii și interese. Dar, aici vreau să vă reamintesc că ne dorim depășirea acestor probleme prin dialog, respect reciproc și o relație constructivă. O astfel de relație evident presupune și respectul pentru neutralitatea noastră inclusiv prin depășirea situației în care ne aflăm, atât în procesul de reglementare transnistreană, cât și cea legată de prezența trupelor ruse pe teritoriul țării noastre. Obținerea acestor obiecte se poate face prin dialog și relații de parteneriat. Eu personal voi depune toate eforturile ca să avem o relație bună cu Federația Rusă. Evident că realizarea acestui obiectiv nu depinde doar de Republica Moldov , dar și de partenerii noștri. Obiectivul nostru este să construim o relație reciproc respectuoasă și reciproc avantajoasă cu Federația Rusă”, a spus Maia Sandu.

Despre relația cu SUA

„Cu Statele Unite ale Americii avem un parteneriat foarte bun, care în toți acești ani ne-a ajutat să consolidăm independența și suveranitatea țării. Să dezvoltăm democrația, infrastructura, economia și instituțiile. Îmi propun să consolidăm acest parteneriat. Dar acest lucru presupune ca și noi ca țară să contribuim la acest parteneriat cu ce putem, inclusiv  cu solidaritatea politică sau diplomatică, în acele subiecte de politică internațională în care interesele noastre coincid, iar SUA mizează pe sprijinul altor state partenere”, a declarat șefa statului.

Maia Sandu a atenționat corpul diplomatic despre cât de important este ca țara noastră să fie deschisă față de oportunitățile pe care ni le oferă și cooperarea cu alte țări: China, Turcia, Israelul, în care avem mulți concetățeni sau cu care avem relații comerciale importante, dar și cu regiuni mai puțin explorate de politica externă precum: Statele Arabe, India și alte țări din Asia, Africa și America Latină.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram