Președinta Maia Sandu a vorbit la întrevederea pe care a avut-o pe 15 ianuarie cu corpul diplomatic despre relațiile țării noastre cu partenerii externi. Șefa statului a menționat că Federația Rusă trebuie să demonstreze respect pentru neutralitatea țării noastre în procesul de reglementare transnistreană și ce ține de prezența trupelor militare pe teritoriul republicii. Cât ține de relația cu Statele Unite ale Americii, președinta a spus că Republica Moldova trebuie să contribuie la acest parteneriat prin solidaritate în acele subiecte de politică internațională în care interesele coincid. 

Despre relația cu Rusia

„În privința Rusiei știți că avem o relație complexă. O relație în care avem multe domenii în care cooperăm, avem foarte mulți concetățeni care trăiesc în Rusia, avem legături comerciale tradiționale, dar și unele domenii în care avem și diferențe de opinii și interese. Dar, aici vreau să vă reamintesc că ne dorim depășirea acestor probleme prin dialog, respect reciproc și o relație constructivă. O astfel de relație evident presupune și respectul pentru neutralitatea noastră inclusiv prin depășirea situației în care ne aflăm, atât în procesul de reglementare transnistreană, cât și cea legată de prezența trupelor ruse pe teritoriul țării noastre. Obținerea acestor obiecte se poate face prin dialog și relații de parteneriat. Eu personal voi depune toate eforturile ca să avem o relație bună cu Federația Rusă. Evident că realizarea acestui obiectiv nu depinde doar de Republica Moldov , dar și de partenerii noștri. Obiectivul nostru este să construim o relație reciproc respectuoasă și reciproc avantajoasă cu Federația Rusă”, a spus Maia Sandu.

Despre relația cu SUA

„Cu Statele Unite ale Americii avem un parteneriat foarte bun, care în toți acești ani ne-a ajutat să consolidăm independența și suveranitatea țării. Să dezvoltăm democrația, infrastructura, economia și instituțiile. Îmi propun să consolidăm acest parteneriat. Dar acest lucru presupune ca și noi ca țară să contribuim la acest parteneriat cu ce putem, inclusiv  cu solidaritatea politică sau diplomatică, în acele subiecte de politică internațională în care interesele noastre coincid, iar SUA mizează pe sprijinul altor state partenere”, a declarat șefa statului.

Maia Sandu a atenționat corpul diplomatic despre cât de important este ca țara noastră să fie deschisă față de oportunitățile pe care ni le oferă și cooperarea cu alte țări: China, Turcia, Israelul, în care avem mulți concetățeni sau cu care avem relații comerciale importante, dar și cu regiuni mai puțin explorate de politica externă precum: Statele Arabe, India și alte țări din Asia, Africa și America Latină.

 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!