/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Centrul de găzduire pentru persoanele fără adăpost din Capitală, luat cu asalt după răcirea vremii

15 ianuarie 2021, ora 22:25

Vremea s-a răcit, în ultimele zile, așa că oamenii fără adăpost, care își duc traiul pe străzile Chișinăului, printre ruine, sub poduri ori case părăsite, au luat cu asalt Centrul de găzduire şi orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil din Capitală. Astăzi, acolo am găsit 65 de persoane, care au venit să se încălzească, să se spele, să bea un ceai și să mănânce ceva cald. Tot aici, oamenii fără casă, găsesc îmbrăcăminte și alte lucruri strict necesare pentru trai.

El este Roman. Are 39 de ani și a rămas pe drumuri, după ce rudele i-au vândut casa în care locuia. Ulterior, bărbatul spune că și-a găsit de lucru, avea și un spațiu pe care îl închiria, însă după un incident, destinul l-a adus aici.

ROMAN, PERSOANĂ FĂRĂ ADĂPOST: „Am sunat în poartă, au ieșit colaboratorii de aici. Eu le-am lămurit situația mea, ei m-au primit, m-au îmbrăcat, m-au spălat, m-au hrănit, m-au culcat”

În pofida dificultăților, Roman este sigur că va ieși de aici, va reveni la vechiul loc de muncă – vopsirea automobilelor – și va câștiga suficient pentru a se întreține. Până atunci, la acest Centru, el și-a întâlnit marea sa dragoste, pe Ana. Bărbatul este cel care o ajută să se ridice din pat, îi aduce de mâncare și îi alină sufletul.

„Când am venit de la lucru, ea era în palată și trebuia cineva să-i ridice mâncarea și am ridicat-o eu și atunci am văzut-o. Mi-a plăcut de dânsa, am stat de vorbă mai mult și ea s-a îndrăgostit în mine, eu într-însa. Așa ca să ne ducem să ne înscriem asta e una, pentru cineva că e oficial, dar pentru mine e altceva, eu vreau cum este obiceiul.”

Această doamnă are 60 de ani. Înainte de ajunge la acest Centru, locul său de trai a fost într-un Centru de Reabilitare din Rezina. Femeia spune că nu este singură, însă nici nu poate să-și vadă copiii plecați în străinătate.

O altă poveste tristă este cea a lui Serghei, în vârstă de 41 de ani. Frigul și pandemia l-au adus și pe el la acest Centru.

„Întrucât, din copilărie sunt invalid, am nimerit sub mașină, acum am ajuns fără de lucru și locuință. De aceea, am venit aici. Este un adăpost, masă, acoperiș deasupra capului pe așa frig e o salvare. Mă gândesc că, după ce se va încheia carantina, voi merge din nou la muncă, în Rusia. Sunt așa planuri, dacă nu, voi căuta de muncă aici”.

Chiar dacă temperaturile de afară sunt sub zero grade, iar bani pentru mâncare când au, când – nu, oamenii străzii încearcă să se descurce cum pot de unii singuri.

Unii acceptă cu greu să fie ajutați de cineva. Am încercat să le oferim pliante cu adresa Centrului de găzduire pentru persoanele fără adăpost, însă ei ne-au refuzat.

Acest Centru este singurul adăpost din capitală pentru persoanele care nu au un loc stabil de trai. Activează din anul 2003, dispune de 134 de locuri și este activ 24 de ore din 24, pe timp de iarnă, perioadă în care numărul beneficiarilor se dublează. În timpul cald, serviciile Centrului sunt disponibile doar pe timp de noapte.

VEACESLAV MACOVEI, DIRECTOR INTERIMAR, CENTRUL DE GĂZDUIRE ȘI ORIENTARE PENTRU PERSOANELE FĂRĂ DOMICILIU STABIL DIN CAPITALĂ: „Problemele sunt la toți diferite. Fiecare persoană diferă după caz, dar practic îs toate care nu au un loc permanent de trai, nu au un loc de lucru, din careva motive au rămas pe stradă.  Într-un an de zile, noi trebuie să le perfectăm documentele, să-i integrăm în societate, în serviciu. Practic, ei se integrează în societate, se integrează în lucru, dar cu timpul, majoritatea dintre ei revin”.

Din februarie anul trecut și pe toată durata pandemiei, Centrul a activat în non-stop. Persoanele care pășesc pragul instituției sunt monitorizate timp de 14 zile, în carantină, iar ulterior sunt plasate în camera cu alți beneficiari.

„VEACESLAV MACOVEI, DIRECTOR INTERIMAR CENTRUL DE GĂZDUIRE ȘI ORIENTARE PENTRU PERSOANELE FĂRĂ DOMICILIU STABIL, DIN CAPITALĂ: „Li se acordă asistență medicală, li se dă loc de dormit, cazare, masă, lenjerie, asistența juridică și asistența socială, restabilirea în drepturi”.

Anual, peste 2000 de persoane fără adăpost vizitează Centrul de găzduire şi orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil. Unii dintre ei revin aici pentru a doua sau a treia oară.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram