Benzina, motorina și gazul petrolier lichefiat s-au scumpit considerabil. Benzinăriile Petrom au afișat prețuri mai mari în noaptea de vineri spre sâmbătă, 16 ianuarie. Ulterior, și restul benzinăriilor ar urma să afișeze prețuri noi. Veaceslav Ioniță, expert IDIS „Viitorul” explică care sunt cauzele ce duc la scumpirea carburanților. 

Ioniță susține că la baza măririi prețurilor la carburanți stau două motive. Primul este că a crescut acciza la produse petroliere, iar al doilea este mărirea prețului la petrol pe piețele Internationale.

„În primul rând a crescut acciza la produse petroliere. La benzină acciza a crescut de la 4,47 lei/litru la 4,87 lei/litru. Împreuna cu TVA impozitele în acest an sau majorat cu 48 bani/litru. În al doilea rând crește prețul petrolului pe piețele Internationale. Astfel în septembrie – octombrie 2020 prețului unui barrel se petrol a fost de 40 USD. În Decembrie el s-a scumpit cu 25% pana la 50 USD. În prezent a mai crescut cu 10% pana la 55 USD/baril.”

Expertul susține că teoretic, petroliștii ar avea motiv să crească prețurile.

„Exista un mare DAR.. În 2020, când prețul la petrol a scăzut dramatic ajungând la minimul din ultimii 25 ani, petroliștii nu s-au grăbit să scadă prețul pe măsură. Drept consecință, anul trecut, în plină criză, ei au încasat cei mai mulți bani din istoria Moldovei”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Expertul susține că piața produselor petroliere trebuie să fie subiect de anchetă la Consiliul Concurentei, Agenției Naționale de Reglementare în Energetica, în Comisiile parlamentare de profil și nu în ultimul rând la Consiliul de Securitate de pe lângă Președintele Republicii Moldova.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!