/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

P. Dosarul Gemenii la CSJ. Avocat: Statul riscă un alt litigiu la CtEDO de 100 milioane de euro

missing
16 ianuarie 2021, ora 09:00

Curtea Supremă de Justiție trebuie să se pronunțe privind cererea Guvernului de a lichida societatea pe acțiuni „Gemeni” și transmiterea a 72% din suprafaţa totală a imobilului  către patru persoane fizice, care și-au apărat drepturile la Curtea Europeană (CtEDO) și au obținut câștig de cauză, urmând să primească despăgubiri din partea statului de 2,12 milioane de euro.  În acest context, avocatul Octavian Cazac, reprezentant al Gemeni SA, afirmă că situația este mai complicată decât pare, iar statul ar putea crea un precedent periculos.

Potrivit lui, statul ar încerca să soluționeze o problemă, din contul altor persoane terțe, făcând referire la actualii acționari ai SA Gemenii,  care nu sunt parte a dosarului examinat la CtEDO.

„Situația este mult mai complicată decât pare. SA Gemeni nu este vizată de acest proces. Statul este vizat. Acum, agentul guvernamental s-a adresat la Curtea Supremă de Justiție cu solicitarea de a întoarce situația din cadrul SA Gemeni la anul 2005, ceea ce evident este imposibil. In toți acești ani, centrul s-a dezvoltat, s-au vândut acțiuni, s-au cumpărat, s-au făcut investiții. Deci statul propune exproprierea altor persoane, pentru a realiza o decizie CtEDO, ceea ce este un precedent foarte periculos și inacceptabil”,  a declarat avocatul într-un interviu pentru Unimedia.

Istoria legată de clădirea în care este amplasat Centrul Comercial Gemenii începe în 2003, atunci, câțiva acționari ai SA „Gemenii” au inițiat procedura de lichidare a societății și distribuirea activelor sale în rândul acționarilor. Prin decizia definitivă a Curții Supreme de Justiției din 6 februarie 2003 a fost dispusă lichidarea societății, iar pe 3 martie 2004 CSJ a dispus distribuirea activelor societății. Ulterior însă, decizia a fost atacată, iar câștig de cauză au obținut ceilalți acționari.

„E foarte straniu modul în care s-a luat acea decizie în 2003, având în vedere că acești acționari nu aveau pachet majoritar de acțiuni, dar acest lucru s-a întâmplat, instanțele au revizuit, iar aceste persoane s-au plâns la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului”, spune Octavian Cazac.

Avocatul mai precizează că situația s-a schimbat mult între timp, căci CtEDO a examinat dosarul timp de 14 ani, iar între timp s-au schimbat și acționarii societății.

Totodată, Cazacu a menționat că exista și doi investitori străini, cetățeni români, care au și angajat deja o Casă de avocatură pentru a-și proteja investițiile. În cazul în care statul nu va schimba tactica de acționare în acest dosar, investitorii străini vor iniția un litigiu internațional și pregătesc o sumă a despăgubirilor de 100 de milioane de euro.

„Încercând să execute o decizie a CtEDO, statul ar putea ajunge cu o nouă condamnare la Curtea de la Strasbourg. De data aceasta, pe o sumă mult mai mare – de o sută de milioane de lei, bani care vor trebui plătiți din bugetul de stat”, mai spune Cazacu.

Cât privește decizia care urmează a fi luată la CSJ, avocatul afirmă că deja de un an se amână luarea unei decizii, potrivit lui, cauza ar fi dosarul complicat și „cum nu ai da faci o greșeală juridică”.

Opinia integrală a avocatului Octavian Cazacu care reprezintă interesele SA Gemenii o aflați în emisiunea de mai jos:

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram