/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

Gheorghe Urschi, regele umorului moldovenesc împlinește astăzi 73 de ani

18 ianuarie 2021, ora 17:18

Marele Gheorghe Urschi își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Cel care e supranumit „regele umorului” împlinește vârsta de 73 de ani. Dacă în ceilalți ani membrii familiei organizau o petrecere în cinstea maestrului, în plină pandemie, colegii de breaslă și iubitori creației lui Gheorghe Urschi pot să îl felicite prin intermediul mesajelor. 

„E Covid şi anul ăsta va fi o zi mai altfel. La distanţă. Asta, însă nu va impiedica amicii şi colegii să îl felicite. Prietenii şi colegii care doresc să o facă prin intermediul tehnologiilor informaţionale, vă rog să nu ezitaţi să trimiteţi spoturile video sau audio mie prin Messenger. Vă asigur că am să fiu de bună credinţă şi am să îi arăt/citesc toate mesajele, precum am făcut-o în fiecare an”, a scris pe Facebook fiica maestrului, Laura Urschi.

Gheorghe Urschi s-a născut pe 18 ianuarie 1948 în satul Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești. A absolvit Şcoala de teatru “Boris Șciukin” de la Moscova. A jucat în numeroase piese de teatru și a regizat zeci de spectacole.

De-a lungul celor peste 40 de ani de activitate, a scris cărți și piese de teatru, a realizat numeroase emisiuni și concerte. El a scris câteva piese de teatru: Mezinul (1979), Vom trăi și vom vedea (1986), Testamentul (1992), Testamentul – 2 (2001), Doi cocori, două viori (2003), Și iar Chirița! și o duzină de piese pentru copii; pe unele dintre acestea le-a regizat și a jucat în ele.

A scris versuri și muzică pentru mai multe cântece, piese de muzică ușoară și romanțe. De asemenea, a scris scenariile și a regizat trei filme: „”Cine arvonește, acela plătelte (1989), „Văleu, văleu, nu turna (1991), și „Fenta” (2004).  Pe scenă a făcut timp de mai mulți ani tandem cu regretatul Gheorghe Pârlea.

Marele maestru a suferit în 2011 un atac cerebral.  În 2012, președintele Nicolae Timofti i-a conferit titlul de „Artist al poporului” pentru succese în activitatea de creație și merite în dezvoltarea genului satirico-artistic. Gheorghe Urschi este cetățean de onoare al orașului Chișinău.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram