Reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr (DA) consideră că prețurile la benzină și motorină au fost majorate nejustificat, în urma unei înțelegeri de cartel. În acest context, deputații din fracțiunea DA solicită demisia conducerii Consiliului Concurenței.

„Platforma DA dezaprobă categoric ultimele scumpiri vertiginoase ale combustibilului, remarcând repetat că prețurile la benzină și motorină au fost și de această dată majorate sincron, în urma unui acord de cartel. Atenționăm că nu au existat premise pentru creșterea bruscă a prețurilor la carburanți în condițiile în care pe parcursul lunii decembrie cotațiile țițeiului s-au ridicat doar cu 3 dolari per baril, respectiv, de la 52 la 55 dolari, iar în luna precedentă au avut loc deja două scumpiri ale benzinei și motorinei”, se arată într-un comunicat de presă emis de fracțiunea Platforma DA.

Aleșii poporului susțin că mai multe domenii ale economiei Republicii Moldova „sunt controlate de către un un grup îngust de magnați, iar cei de la Consiliului Concurenței, în loc să prevină hotărât majorările nejustificate ale prețurilor la benzină și motorină, din contra, a avertizat societatea asupra eventualelor scumpiri, transformându-se astfel într-o filială a companiilor petroliere”.

În acest context Platforma DA cere demisia conducerii Consiliului Concurenței și desemnarea urgentă a unei echipe profesioniste capabile să gestioneze situația creată. Totodată, deputații solicită elaborarea mecanismului de compensare a majorării prețurilor la carburanți prin restituirea plenară sau parțială a accizelor pentru motorina procurată de către fermieri.

Amintim că, benzina, motorina și gazul petrolier lichefiat s-au scumpit considerabil în seara de vineri spre sâmbătă, 16 ianuarie 2021. Pentru un litru de benzină A– 95, șoferii trebuie să scoată din buzunar 17 lei și 75 de bani, cu 1 leu și 60 de bani mai mult. Anterior costa 16 lei și 15 bani. Motorina s-a scumpit cu 1 leu și 10 bani, de la 13 lei 55 de bani, la 14 lei și 45 de bani pentru un litru de motorină. Și prețul gazului lichefiat a crescut cu 60 de bani și a ajuns să coste 10 lei și 12 bani.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!