/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Mai mulți oameni s-au distrat pe gheața de pe lacuri și râuri, ignorând avertizările salvatorilor

missing
18 ianuarie 2021, ora 21:35

Deși, în ultimele zile, temperatura aerului a scăzut brusc, gheața de pe bazinele acvatice este încă destul de fragilă, așa că cei ce se aventurează pe râuri și lacuri, își pun viața în pericol. Această avertizare, care vine din partea salvatorilor, este neglijată, însă, de mulți oameni. Pe câțiva i-am surprins și noi, astăzi, distrându-se pe suprafețele de gheață. Și mai trist este că unii părinți au riscat nu doar cu propria viață, dar și cu cea a copiilor, pe care i-au plimbat pe lacuri, cu sania. Ba mai mult, atunci când i-am întrebat, dacă nu le este frică să cadă sub gheață, ei s-au arătat indiferenți și au continuat distracția.

Din imaginile video, putem observa cum mai mulți părinți se distrează cu copiii pe lacul înghețat. Aceștia zic că nu văd niciun pericol în ceea ce fac.

„Noi, aici, aproape de mal, unde nu e foarte adânc. – Și dacă, totuși, cădeți? – O să ieșim. Ce să facem? Nimic strașnic.”

„E periculos, desigur, dar ce să faci? Măcar cât e frig, copiii să se distreze, că pe urmă, iar promit încălziri.”

„Oameni mulți pe aici umblau și mă gândesc că, dacă e -6 grade, e înghețat.”

Un alt lac și alți oameni care, la fel, au decis să se distreze pe apa înghețată.

LOREDANA EȘANU, REPORTERĂ TV8: „În timp ce autoritățile avertizează despre pericolul gheții, care este încă foarte fragilă, unii au decis să se dea cu sania și chiar să patineze. Ei spun că nu le este frică și se bucură de temperatura scăzută, cât încă au posibilitatea.”

Acest domn zice că a venit să se dea cu patinele, pentru că, din cauza condițiilor meteo și a temperaturilor ridicate în timpul iernii, foarte rar are posibilitatea să se bucure de lacul înghețat.

Bărbatul zice că gheața este suficient de groasă, pentru a ține un adult, iar în cazul în care, totuși, crapă, acesta știe cum să se salveze.

În cazul în care se întâmplă ceva, te pui pe spate și dai din picioare și vii pe muchie. Nu-i o problemă.”

Un alt iubitor al adrenalinei zică că își așteaptă prietenii, pentru că au decis să joace un meci de hochei, pe acest lac.

„Cine cade, învață să se ridice. Eu iubesc frigul, eu nu iubesc vara. Frigul este pentru mine, de când mă ocup cu hocheiul, mereu aștept ca lacurile să înghețe. Eu am fost ieri, am verificat. Grosimea e normală. Se poate de jucat.”

Bărbatul mai zice că nu crede în teoria salvatorilor, precum că gheața este subțire.

În timp ce unii oameni nu văd absolut nicio primejdie în a merge pe bazinele acvatice înghețate, alții, susțin că  aceștia merg la risc.

Îndemnul autorităților de a evita mersul, pescuitul la copcă și patinajul pe gheața   bazinelor acvatice rămâne același. Potrivit IGSU, gheața n-o să prezinte un pericol, doar dacă temperaturile scăzute se vor menține câteva zile consecutiv.

LILIANA PUȘCAȘU, OFIȚERĂ IGSU: O atenție sporită este acordată minorilor. Persoanele, care au în grijă copii, sunt rugate să-i monitorizeze și să nu le permită jocul în preajma bazinelor acvatice.”

De altfel, IGSU va lansa, începând de mâine, o campanie de prevenire a înecurilor și prăbușirii sub gheața subțire a bazinelor acvatice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram