/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Maia Sandu la întâlnirea cu Josep Borrell de la Bruxelles: „Cea mai mare amenințare la adresa statului este corupția”

missing
18 ianuarie 2021, ora 16:16

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o întrevedere cu Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și Vicepreședinte al Comisiei Europene. Întâlnirea a avut loc la Bruxelles.

„Am discutat despre prioritățile vizitei mele la Bruxelles, și anume redeschiderea dialogului politic și inițierea unei cooperări strânse cu partenerii noștri europeni, asigurarea accesului mai rapid la vaccinuri anti-Covid-19 pentru cetățenii noștri, mai ales pentru cei din grupurile de risc, precum și despre modul în care putem avansa cât mai eficient pe agenda noastră europeană. Am reiterat faptul că Republica Moldova își dorește o intensificare a cooperării cu UE în domeniul politicii externe”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, șefa statului a subliniat „faptul că pentru Republica Moldova cea mai mare amenințare la adresa statului și a interesului național este corupția, reforma justiției fiind singura cale pentru a putea asigura bunăstarea și securitatea cetățenilor pe termen lung”.

Josep Borrell a reafirmat angajamentul UE de a consolida asocierea politică și integrarea economică cu Republica Moldova, lucrând într-un parteneriat strâns, bazat pe ambițiosul Acord de Asociere. El a salutat concentrarea puternică a președintelui și mandatului său pe reforme, consolidarea statului de drept și combaterea corupției, și a asigurat-o de sprijinul deplin al UE în acest demers, care este esențial pentru a aduce beneficii tangibile vieții cetățenilor Republicii Moldova. 

În ceea ce privește provocările rezultate din pandemia provocată de coronavirus, Înaltul Reprezentant a reamintit de solidaritatea puternică a UE cu Republica Moldova. Pe lângă contribuția de 108 milioane de euro mobilizați pentru furnizarea echipamentelor de protecție, consolidarea sistemului de sănătate și sprijinirea redresării socio-economice, Republica Moldova a beneficiat deja de asistență macrofinanciară de urgență din partea UE, în valoare de 50 de milioane de euro.

În încheiere, Maia Sandu l-a invitat pe Josep Borrell într-o vizită oficială la Chișinău. În cadrul vizitei sale la Bruxelles, Sandu a avut o întrevedere și cu președinta Comisie Europene, Ursula von der Leyen și cu procurorul șef al Parchetului Europen, Laura Codruța Kövesi.

Din delegația oficială a Republicii Moldova face parte Cristina Gherasimov, consilier în domeniul politicii externe și Vasile Popa, director adjunct al Serviciului de Protecție și Pază de Stat.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram