/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin

/DOC/ „Vrem să ajutăm președintele țării”. După ce Igor Dodon i-a cerut Maiei Sandu să desemneze un premier, PSRM a depus astăzi o sesizare la CC

missing
19 ianuarie 2021, ora 11:47

După cum a promis ieri Igor Dodon, astăzi deputatul socialist Vasile Bolea a anunțat că PSRM a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind interpretarea termenului care prevede desemnarea unui candidat la funcția de premier de către președintele Republicii Moldova. 

„Noi, astăzi ne-am adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională și venim cu mai multe întrebări în adresa CC, pentru ca să vedem ce facem mai departe, în acest sens, ajutând președintele țării în viitoarele acțiuni. Am dresat șase întrebări principalele. Am întrebat despre care este termenul limită când președintele țării urmează să desemneze un candidat la funcția de premier și care este sancțiunea dacă președintele refuză, nu vrea sau întinde timpul pentru desemnarea unui candidat la funcția de premier”, a declarat Vasile Bolea.

Mai mult, deputatul Vasile Bolea a explicat că sesizarea are drept obiect interpretarea prevederilor art. 98 din Constituția Republicii Moldova în coroborate cu art. 85 din Constituție.

Vedeți mai jos solicitările socialiștilor: 

1. Care este termenul limită în cadrul căruia Președintele urmează să facă prima desemnare a candidatului la funcția de Prim-ministru, in cadrul termenului general de trei luni?

2. Refuzul sau inacțiunea Președintelui de a desemna un candidat la funcția de Prim-ministru constituie faptă gravă prin care încalcă prevederile Constituției?

3. Care sunt consecințele cazului în care Președintele nu a desemnat candidatura la funcția de Prim-ministru, iar între timp s-a scurs termenul de trei luni?

4. Care sunt consecințele cazului în care Președintele a desemnat candidatul la funcția de Prim-ministru ignorând condițiile temporale de 45 zile de la prima solicitare. Precum și în cazul în care refuză să desemneze a doua candidatură?

5. Constituie drept temei de dizolvarea Parlamentului imposibilitatea formării Guvernului timp de trei luni drept rezultat al refuzului Președintelui de a desemna candidatul la funcția de Prim-ministru?

6. Care este consecința în cazul în care Președintele, în urma consultării fracțiunilor parlamentare, consideră că mai există șanse reale pentru a investi Guvernul prin intermediul Parlamentului existent, dar în același timp s-a scurs termenul de 45 zile?

Amintim că peri, liderul PSRM, Igor Dodon, a cerut Maiei Sandu să desemneze un premier până pe data de 1 februarie curent.

„În aceste condiții, PRSM cere în mod categoric desemnarea unui candidat până la 1 februarie 2021. De ce până pe 1 februarie, deoarece se deschide sesiunea parlamentară. Aveți două săptămâni la dispoziție. Acționează doamna președintă Maia Sandu”,spunea ieri Dodon.

Guvernul Chicu și-a anunțat demisia pe 23 decembrie 2020, iar, ulterior, a anunțat că refuză să asigure interimatul funcției. Ulterior, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a desemnat la funcția de premier interimar pe ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram