/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ S-au scăldat în copcă, de bobotează pe stil vechi. Cei mai curajoși creștini au intrat în apa rece ca gheața 

missing
19 ianuarie 2021, ora 21:36

Gerul de afară nu a fost un impediment pentru creștinii ortodocși, care respectă cu strictețe tradițiile. Astăzi, de Bobotează pe stil vechi, cei mai curajoși dintre ei au intrat în apa rece ca gheața. Temperatura scăzută a fost sfidată și de mai mulți locuitori, în mare parte bărbați, din satul Ratuș, raionul Criuleni. Oamenii care au intrat în copcă ne-au spus că, de Bobotează, apa are o putere tămăduitoare, așa că gerul nu poate fi o problemă. Mai ales că, după acest ceremonial, îi așteptau susținătorii cu plăcinte și vin fiert.

„Hai, eu încălzesc apa, veniți și voi încoace”.

După ce a sfințit apa, parohul bisericii din Ratuş, a fost primul care a intrat în apa lacului de la marginea satului. Ce-i drept, în comparaţie cu alţi bărbaţi, preotul s-a scăldat… în sutană.

ION MARIAN, PREOT: „După cum ați văzut, cu mila lui Dumnezeu, omul în viața aceasta trebuie să aibă curaj pentru că viața nu e formată numai din ușor, cald și bine”.

Imediat au sărit în apă și alți câțiva zeci de curajoși. Aceștia cred că scăldătoarea din această zi îi va feri de boli tot anul împrejur.

„ – Cum e apa? – Ca iarna, rece tare”.

„- Un pic aceste două minute cât aștepți să sari în apă, după asta e plăcut, acum e mai cald”.

„- Niște tradiții foarte încălzitoare. Încă odată o sărbătoare fericită, e frig”.

Deja de șapte ani la rând se scaldă în lac și acest bărbat. Obiceiul îi dă forțe noi și energie pozitivă, spune el.

TUDOR, ENORIAȘ DIN SATUL RATUȘ, CRIULENI: „Se resuscitează toate simțurile. O facem de fiecare dată pentru curățirea trupului și a sufletului. Spre împlinirea tuturor bunătăților”.

Singurul pensionar pe care l-am observat în mulțimea de bărbați era acest domn, care ne-a zis că vârsta înaintată nu este o piedică.

SEBASTIAN, PENSIONAR DIN SATUL RATUȘ, CRIULENI: „- Dvs sunteți aici cel mai tânăr? – Nu chiar, 73 de ani. – De ce o faceți? – De dragoste. Nu știu dacă la anul o să mai ajung, mai vedem”.

Totuși, pentru a fi evitate incidentele neplăcute, lângă lac se afla o mașină de patrulare a poliției. Iar pentru a-i încălzi pe credincioși, un bărbat din sat a adus izvar și plăcinte.

„- E pus piper negru, zahăr și vinul cel mai bun din comuna Drăsliceni”.

Botezul Domnului, numit în popor și Boboteaza, este una dintre cele 12 mari sărbători religioase ale anului. Scufundatul de trei ori în copcă simbolizează încreştinarea lui Iisus Hristos în apele Iordanului de către Ioan Botezătorul. Tot azi dimineață a avut loc și slujba de sfințire a Aghiasmei Mari, despre care se spune că are proprietăți de tămăduire.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram