/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Reluarea rundelor oficiale în formatul ,,5+2”. Ce au negociat Chișinăul și Tiraspolul, după o pauză de șase luni

20 ianuarie 2021, ora 14:27

Crearea premiselor de reluare a rundelor oficiale în formatul ,,5+2”, implementarea pachetului ,,Berlin+”, soluționarea problemelor stringente în interesele populației, promovarea noilor inițiative pozitive cu caracter umanitar, eliminarea barierelor în calea liberei circulații, acordarea asistenței în protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, realizarea unor măsuri comune pentru combaterea eficientă a infecției Covid-19, cu implicarea specialiștilor de pe ambele maluri ale Nistrului, acestea sunt direcțiile prioritare trasate la prima din acest an ședință de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului. Negocierile au avut loc la sediile Misiunii OSCE din orașul Chișinău și din orașul Tiraspol, în format de videoconferință.

Dialoguri în acest format nu s-au desfășurat de circa șase luni. De această dată, discuțiile s-au focusat mai apoi pe evoluțiile înregistrate în realizarea angajamentelor convenite în așa-numitul pachet Berlin+, fiind punctată situația în prezent, problemele existente, pozițiile părților și acțiunile necesare de întreprins în viitor întru a implementa plenar deciziile protocolare semnate în perioada anilor 2017-2018 (podul dintre satele Gura Bâcului și Bâcioc, buna funcționare a școlilor cu predare în grafie latină, terenurile agricole din raionul Dubăsari, apostilarea diplomelor de model neutru, documentarea autovehiculelor cu plăci neutre, telecomunicațiile), dar și pentru a soluționa problema liberei circulații și pentru a respecta cerințele procesuale în vigoare în gestionarea dosarelor ce au tangență cu activitatea organelor de drept abilitate.

Reprezentanții politici au agreat că vor menține o interacțiune permanentă și axată pe atingerea unor rezultate tangibile, au reiterat existența unei voințe politice exprese în vederea angajării și avansării în rezolvarea problemelor primordiale ale cetățenilor, precum și au menționat necesitatea desfășurării unor consultări productive cu reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE, care va efectua până la finele lunii curente o vizită de lucru în Republica Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram