/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Patru persoane reținute, după incendiul soldat cu victime dintr-un cămin de bătrâni din Ucraina

23 ianuarie 2021, ora 09:43

Autorităţile ucrainene au anunţat vineri reţinerea a patru persoane după incendiul care s-a soldat joi cu 15 morţi într-un cămin de bătrâni nedeclarat, decretând zi de doliu naţional, relatează Agerpres.

„Patru persoane au fost reţinute”, a scris pe Facebook procurorul general al ţării, Irina Venediktova.

Cei patru reţinuţi sunt proprietarul imobilului de la Harkov, din estul Ucrainei, bărbatul care închiriase clădirea şi soţia sa, care conducea căminul, precum şi managerul centrului de asistenţă.

Venediktova a precizat că în prezent există trei ipoteze privilegiate: un incendiu pus de o mână criminală, un scurtcircuit sau proasta utilizare a aparatelor electrice.

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a deplasat în cursul dimineţii la faţa locului şi a anunţat o zi de doliu naţional pentru sâmbătă.

Incendiul a izbucnit joi seară în acest imobil situat la periferia Harkovului, mare oraş din fosta republică sovietică. Cincisprezece persoane au murit, iar nouă au putut fi salvate, dintre care cinci au fost spitalizate.

“Focul s-a propagat foarte repede la etaj, unde toţi oamenii erau puţin mobili sau aveau boli legate de probleme mentale”, a anunţat într-un comunicat preşedinţia citând poliţia.

Potrivit autorităţilor, pensionarii din căminul de bătrâni plăteau în medie peste 400 de euro pe lună, o sumă foarte mare pentru Ucraina. Căminul de bătrâni nu era înregistrat oficial şi funcţiona de facto ilegal.

Preşedintele Zelenski a cerut organizarea unui audit în astfel de centre din ţară, subliniind că poliţia a descoperit şase numai la Harkov, potrivit comunicatului preşedinţiei.

Incendiile soldate cu victime nu sunt rare în Ucraina, unde respectarea regulilor de siguranţă este puţin controlată şi numeroase infrastructuri sunt învechite.

În decembrie 2019, un incendiu a provocat moartea a 16 persoane şi rănirea altor 30 într-o unitate de învăţământ superior din Odesa, în sudul ţării.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram