Primarul Chișinăului, Ion Ceban, susține că nu este împotriva activităţii uzinei de reciclare a deşeurilor ABS Recycling, așa cum a fost interpretat. Potrivit lui, nu minicipalitatea închide uzina de colectare şi sortare a deşeurilor ABS.

„Amintesc că există un grup de lucru care nemijlocit dezbate problema legată de deșeuri. Acesta include persoane din executiv, consilieri municipali din toate fracțiunile, experți din domeniu. Am solicitat să fie făcute public şi contractele de muncă ale muncitorilor de la ABS pentru a putea fi angajați în subdiviziunea Autosalubritate”, a comentat Ceban.

Primarul a mai menționat că nu municipalitatea închide uzina de colectare şi sortare a deşeurilor ABS, care este un proiect de afaceri privat. În conformitate cu decizia recentă al CMC, sortarea și reciclarea deșeurilor au fost incluse în calitate de obiect al parteneriatului public privat: „Vom depune toate eforturile pentru ca sa pregătim sarcina tehnică și să îndeplinim toate formalitățile legale pentru lansarea parteneriatului”.

Amintim că, pe 21 ianuarie uzina de sortare a deșeurilor din municipiul Chișinău a anunțat că își va sista activitatea din 25 ianuarie și a precizat că în aceste condiții, peste 200 de oameni își vor pierde locurile de muncă.

Reprezentanții asociației au transmis o scrisoare către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și membrilor Consiliului Municipal, dar și primarului Capitalei, Ion Ceban.

Potrivit scrisorii, cauza principală a închiderii uzinei este falimentul companiei, după ce costurile de sortare au fost suportate în exclusivitate de companie.

„Compania ABS SRL a dat dovadă de capacitatea operațională și tehnică de sortare a deșeurilor mixte, extrăgând 12 tipuri de reciclabile. Aceasta reprezintă până la 15% din masa totală a deșeurilor sau 40% din volumul deșeurilor generate. Costurile de operare pentru toată perioada au fost suportate de către compania noastră”, spun reprezentanții ABS

Activitatea de sortarea a deșeurilor din municipiul Chișinău a început în 2017, printr-un proiect pilot.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!