/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Tot mai aproape de faliment. În jur de 500 de tone de deșeuri erau aduse, zilnic, la fabrica de sortare

25 ianuarie 2021, ora 21:40

Gunoiul care era transportat până acum la singura Fabrică de Sortare a deșeurilor din Moldova, începând de astăzi, va fi depozitat la Țânțăreni. Se întâmplă după mai multe discuții între reprezentanții companiei și cei de la Primăria Chișinău, în urma cărora nu s-a ajuns la un consens pentru a încheia un contract de conlucrare. Astfel, cei de la Fabrica de Sortare spun că nu mai dispun de resurse financiare pentru a-și continua activitatea. În același timp, primarul general, Ion Ceban, spune că agentul economic ar face, de fapt, bussines din acest proces.

Potrivit primarului capitalei, tone de deșeuri de la Autosalubritate ajungeau zilnic la fabrica de sortare, iar 15 procente din deșeurile reciclabile care rămâneau, erau duse, la fabrica de reciclare din Peresecina.

În același timp, reprezentanții companiei de sortare spun că, la Peresecina, se află doar o componentă a companiei. Acolo este reciclat plasticul, după care se exportă ca materie primă pentru alte industrii.

VLADA BALICA, MANAGER ÎNTREPRINDERE DE SORTARE ȘI GESTIONARE A DEȘEURILOR:Deoarece este un proiect-pilot, noi nu putem face față cheltuielilor, pentru a sorta tot gunoiul. Sunt zile când tot gunoiul, dar acum dacă facem proporția, 80 la sută noi primim și nu doar ceea ce avem noi nevoie, dar aleatoriu. Fabrica de sortare nu este un proiect de bussines. Este un proiect economic negativ.”

De asemenea, Ion Ceban a mai precizat că există un grup de lucru care nemijlocit va dezbate problema legată de deșeuri. Acesta include persoane din executiv, consilieri municipali din toate fracțiunile, experți din domeniu. Potrivit edilului Capitalei, unii consilieri PAS din această comisie sunt împotriva semnării contractului între Primarie și fabrica de sortare. De asemenea, Ceban a solicitat să fie făcute public şi contractele de muncă ale muncitorilor de la fabrică, pentru a putea fi angajați în subdiviziunea Autosalubritate, în situația în care nu vor mai activa la această companie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram