Profesorii, elevii și elevele din 47 de școli din UTA Găgăuzia vor beneficia de o educație mai bună ca urmare a unui proiect-pilot al cărui scop este îmbunătățirea calității învățării online. Acesta este finanțat și implementat de PNUD și Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia.

Proiectul are un buget în valoare de 200.000 USD și va fi implementat până în anul 2022.

Apreciem parteneriatul cu Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și dedicația acestora de a atenua impactul pandemiei asupra educației și presiunea simțită de profesori, părinți și elevi. PNUD va contribui cu know-how, cunoștințe și capacități sporite pentru un mediu de învățare mai bun în UTA Găgăuzia, în special, și în Republica Moldova, în general”, a declarat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Proiectul-pilot își propune facilitarea unui proces de educație eficient prin implementarea abordării de e-learning în UTA Găgăuzia, asigurând prezența conexiunii și infrastructurii TIC de bază (hard și soft) și îmbunătățirea conținutului de învățare și a metodologiei de predare.

În timpul pandemiei, care amenință umanitatea, ne-am unit eforturile pentru a asigura un proces educațional de calitate. Datorită acestui proiect, profesorii, elevii și elevele, precum și părinții lor, vor trece mai ușor peste această perioadă pandemică dificilă. Pe termen lung, cunoștințele obținute de profesori vor avansa sistemul de învățământ din UTA Găgăuzia la un nou nivel calitativ”, a punctat Irina Vlah, guvernatoarea UTA Găgăuzia.

PNUD va sprijini școlile din regiunea-pilot să devină mai reziliente și să-și continue activitatea în situații de criză, astfel încât să poată oferi în continuare servicii educaționale nu doar la distanță, dar și în sala de clasă.

Cu sprijinul PNUD, pentru elevii din Moldova (clasele I-XII) a fost dezvoltat un sistem de învățare la distanță și o platformă digitală (studii.md) pentru gestionarea proceselor de învățământ. Studii.md oferă soluții pentru câteva provocări serioase de învățare la distanță: gestionarea online a cursurilor și a lecțiilor, cu protecția confidențialității datelor, orarul lecțiilor și temele pentru acasă, comentariile profesorilor și evaluarea progresului, prezența și rapoarte generate automat periodic, toate stocate pe același spațiu. Platforma este o soluție pentru guvernarea digitală în educație, care poate fi extinsă la o platformă inteligentă în educație. La date de 26 noiembrie 2020, 47 de școli și 16.600 de utilizatori din UTA Găgăuzia erau conectați la platformă.

Sistemul ONU în Moldova și partenerii de dezvoltare au susținut activ răspunsul național la pandemie prin activități coordonate care își propun protejarea oamenilor, creșterea capacităților tuturor sistemelor și reducerea șocurilor socio-economice.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!