/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/VIDEO/ Experții susțin că nu este necesar ca dosarul lui Șor să fie strămutat, după ce cererea de demisie a judecătoarei Veleva a fost aprobată

missing
26 ianuarie 2021, ora 21:51

După ce a fost amânată de trei ori la rând, cererea de demisie a judecătoarei Nina Veleva, de la Curtea de Apel Cahul, care este raportor în dosarul lui Ilan Șor, a fost aprobată de Consiliul Superior al Magistraturii. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi, cu votul unanim al celor 10 membri al CSM. Experții în drept susțin că, în aceste condiții, examinarea dosarului lui Ilan Șor nu ar trebui să fie reluat de la zero.

„Cine este pentru acceptarea cererii de demisie a doamnei Nina Veleva, în temeiul articolului 25, aliniatul 1, litera A. Vă rog votați! – Unanim. Se propune spre aprobarea de către președintele Republicii Moldova, demisia Doamnei Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul.”

Am încercat să aflăm cum își motivează cererea de demisie magistrata, însă aceasta avea telefonul deconectat. Iar avocatul lui Ilan Șor, Aureliu Colenco, ne-a răspuns la apel, dar ne-a spus să revenim mai târziu, după care nu a mai fost de găsit la telefon. Experții în drept susțin că nu este necesar ca dosarul lui Ilan Șor să fie strămutat în altă parte, iar examinarea acestuia să fie reluată de la capăt.

TEO СÂRNAȚ, EXPERT ÎN DREPT: „Nu este obligatoriu ca să reaînceapă din nou procedura, pentru că au rămas în componență încă doi judecători. Dacă era să-și dea demisia doi judecători, atunci trebuia să înceapă din nou procedura.”

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo are, însă, altă versiune. Acesta a declarat, în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari, de la TV8, că dosarul ar putea fi examinat de la început.

ALEXANDR STOIANOGLO, PROCUROR GENERAL: „Unul dintre judecătorii care examinează dosarul lui Șor, la Cahul, își dă demisia. Ea nu este unul dintre judecători, ci judecătorul raportor. – Asta ce înseamnă? – Asta înseamnă că examinarea dosarului trebuie să înceapă de la zero.”

La începutul lunii decembrie, și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a comentat cererea de demisie a judecătoarei Nina Veleva.

FADEI NAGACEVSCHI, MINISTRU AL JUSTIȚIEI: „Suspectă și pentru mine situația respectivă. Eu presupun că dumneaei, probabil, eu doar presupun, că va spune că uite se schimbă sistemul de pensionare și ne ducem ca să ieșim conform pensiei vechi, pentru limita de vârstă. Nu este o regulă, că în toate cazurile trebuie să se reia cazul de la zero.”

Nina Veleva, judecătoare de la Curtea de Apel Cahul, a depus cerere de demisie, încă în luna noiembrie, dar examinarea acesteia a tot fost amânată. Magistrata activează în sistem de 10 ani, iar la Curtea de Apel Cahul este din 2015. De doi ani și jumătate, ea examinează dosarul lui Ilan Șor. Până acum, au avut loc peste 50 de ședințe de judecată în acest dosar.

O bună parte dintre acestea au fost amânate din varii motive. Ilan Șor a fost condamnat, în iunie 2017, la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semi-închis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate de Banca de Economii. Dosarul lui Șor a ajuns la Curtea de Apel Cahul, după ce avocații lui au cerut în repetate rânduri recuzarea judecătorilor de la Curtea de Apel Chișinău.

Reporter: Cătălin GORIA

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram