/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin

/VIDEO/ Maia Sandu, declarații dure la ședința CSS: „Situația în care ne aflăm este o mare rușine”

missing
26 ianuarie 2021, ora 13:47

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a prezidat ședința Consiliului Suprem de Securitate, a făcut mai multe declarații dure în legătură cu situația din domeniul justiției, social și economic.

Maia Sandu a declarat că nu este o noutate că corupția este cel mai mare pericol la adresa Republicii Moldova și a bunăstării cetățenilor, însă nu sunt rezultate în cazurilor răsunătoare de corupție.

„În ultimii 30 de ani, cetățenii Republicii Moldova au fost furați în mod sistematic de un grup de hoți, chiar criminali le-aș spune, conectați cu politicul și justiția. Poftele nelimitate a acestor hoți protejați au sărăcit și alungat un milion de oameni. Nicăieri în altă parte nu s-au făcut spălări de bani mai mari de câteva ori de PIB-ul țării. Între timp, noi ne-am pricopsit cu o sumedenie de instituții menite să facă justiție, să combată corupția, cu o sumedenie de legi. Pe hârtie avem cea mai sofisticată infrastructură instituțională de combatere a corupției. Cetățenii plătesc salarii mari acestor instituții, în timp ce corupția crește și înflorește. Nu se vede niciun efort al instituțiilor care demonstrează că se apucă de lucru. Nici unul. Conducătorii ne recomandă să ne căutăm de treabă”, a continuat Maia Sandu.

Totodată, președinta Republicii Moldova a menționat că „este nevoie ca banul public să fie păstrat pentru ca să ajuți cetățenii. Atunci când se fură un miliard de dolari din sistemul de bancar, atunci când în țara ta se spală miliarde, atunci când funcționarii care iau mită rămân nepedepsiți, este foarte greu să convingi investitorii să vină să investească în această țară”.

„Sunt adevărate drame atunci când oamenilor li se iau afacerile, când oamenii fac închisoare pe nedrept. Este o dramă când cetățenii nu au acces la servicii medicale, pentru că se fură sute de milioane. Nu am văzut niciun caz dus până la capăt. Sunt drame și drame. Sunt dramele copiilor, care stau departe de părinți. Îmi pare rău că unii nu văd legăturile directe din corupție și dezvoltarea țării. Situația în care ne aflăm este o mare rușine pentru toți conducătorii acestor instituții”, a mai menționat Maia Sandu.

Precizăm că astăzi a avut loc prima ședință a Consiliului Suprem de Securitate. Anterior, Maia Sandu a semnat un decret prin care au fost numiți noi membri și a fost aprobat un nou regulament.

Vedeți mai jos declarația integrală a președintei Republicii Moldova: 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram