/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ „Nu se poate ca incendiul de la Filarmonică nimic să nu ne învețe”. Un deputat propune asigurarea obligatorie a monumentelor

missing
26 ianuarie 2021, ora 11:18

Deputatul Partidului Politic „Șor”, Igor Himici, vine cu un proiect de lege ce prevede asigurarea obligatorie a monumentelor naționale. În cadrul unei conferințe de presă, alesul poporului a declarat că incendiul de la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” trebuie să fie o lecție pentru autorități, iar astfel de tragedii să nu se mai repete.

„Voi prezenta un proiect de lege care a fost dictat de evenimentele care au avut loc la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Propunem să implementăm asigurarea obligatorie împotriva incendiilor și a altor calamități, pentru toate monumente de cultură aflate în gestiunea statului, indiferent că aparțin statului, autorităților locale sau a companiilor private. Legea care este la moment, stipulează anumite condiții de asigurare a monumentelor, dar nu prevede compensații pentru cheltuielile privind reconstrucția lor”, a declarat deputatul Igor Himici.

Alesul poporului susține că, potrivit statisticilor, cea mai răspândită cauză de deteriorare a monumentelor sunt incendiile.

„Incendiul de la Filarmonică a devenit o tragedie pentru țara noastă. Da, s-a deschis un cont, au fost transferați bani, dar trebuie să înțelegem că asta este foarte puțin. Asigurarea obligatorie va fi o garanție a restaurării monumentelor. Dacă restaurarea lor va fi imposibilă, atunci statul sau autoritățile locale vor găsi plăți de asigurare are vor veni în folosul artiștilor. De exemplu artiștii de la Filarmonică acum nu au unde face repetiții”, a mai adăugat deputatul.

Acesta susține că asigurarea obligatorie îi va responsabiliza pe proprietarii monumentelor.

„Vor face periodic expertize pentru a reduce riscurile. Nu se poate ca incendiul de la Filarmonică nimic să nu ne învețe. Sper ca colegii din celelalte fracțiuni vor vota acest proiect.

Un incendiu a izbucnit la Filarmonica Națională în data de 24 septembrie 2020. Incendiul a mistuit edificiul Filarmonicii. Zece autospeciale și aproape 60 de pompieri s-au luptat cu flăcările mai bine de zece ore.

UPDATE. Incendiul de la Filarmonica Națională a fost localizat. Flăcările au afectat peste 3500 de m2

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram