/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO. STUDIU/ Circa 70% din cetățeni vor anticipate. Formațiunea ce ar acumula cel mai mare scor

missing
26 ianuarie 2021, ora 21:42

Aproape 70 la sută dintre respondenții unui studiu sociologic susțin desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. Iar, dacă duminica viitoare ar avea loc un nou scrutin, atunci în Legislativ ar ajunge patru partide politice, PAS fiind formațiunea cu cele mai multe voturi. Sunt datele prezentate astăzi de Asociația Sociologilor și Demografilor, care a realizat o cercetare, pe un eșantion de peste 1100 de respondenți din 87 de localități. Autorii studiului însă nu au menționat cine a finanțat sondajul și cât a costat acesta.

VICTOR MOCANU, PREȘEDINTE, ASOCIAȚIA SOCIOLOGILOR ȘI DEMOGRAFILOR: „Observăm că 70 la sută din politie și-ar dori aceste alegeri parlamentare anticipate, fiecare a 5-a apreciază negativ desfășurarea lor și cred că, în linii mari, se va arunca doar niste bani in vânt și practic nu se va schimba situația politica din țară. Le este indiferent 6%, iar 3% nu ne-au răspuns”.

Datele studiului mai arată că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, atunci în Legislativ ar putea accede cel mult patru partide. Este vorba de PAS, care ar ieși pe primul loc cu 24,4 la sută din voturi. Urmează PSRM, cu aproape 24 la sută, Partidul Șor ar obține puțin peste 9 procente. Formațiunea condusă de Renato Usatîi ar lua 5,4%, care se află la limita pragului electoral. Totuși, aproape fiecare al cincilea respondent nu știe pentru cine să-și dea votul, pe când puțin peste 8 la sută nu ar participa deloc la scrutin.

Pentru ce partid ați vota dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare?
PAS – 24,4%
PSRM – 23,9%
PP ȘOR – 9,3%
PN – 5,4%
Nu știu/Nu răspund – 19,8%
Nu aș vota – 8,2%
Sursa: Asociația Sociologilor și Demografilor

Studiul sociologic mai arată că la capitolul încredere în politicieni, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acumulat cel mai mare punctaj. Pentru ea au optat aproape 27 la sută dintre respondenți. În top urmează fostul președinte – Igor Dodon, care a acumulat 23,5 la sută și Ilan Șor, deputat aflat de un an și jumătate în afara țării, care s-a ales cu puțin peste 6 la sută din voturi. Primarul capitalei, Ion Ceban, este pe poziția a patra, cu 5,8%, fiind urmat de Renato Usatîi, primarul municipiului Bălți, cu 4,2%.

Care este personalitatea politică în care aveți încredere mai mare decât în celelalte?
MAIA SANDU – 26,9%
IGOR DODON – 23,5%
ILAN ȘOR – 6,1%
ION CEBAN – 5,8%
RENATO USATÎI – 4,2%
Nu am încredere – 13,7%
Nu știu/Nu răspund – 9,9%
Sursa: Asociația Sociologilor și Demografilor

Cercetarea în teren a fost efectuată între 8- 23 ianuarie, pe un eșantion de 1153 de respondenți din 87 de localități, reprezentantiv pentru populația adultă, cu excepția regiunii transnistrene. Marja de eroare este de +/-3 la sută. Studiul a fost inițiat și desfășurat de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova. Autorii studiului însă nu au menționat cine a finanțat și cât a costat cercetarea, dar au precizat că realizează acest Vox Populi de mai bine de 30 de ani.

Potrivit Ziarului de Gardă, anterior rezultatele studiilor efectuate de această asociație au arătat, de fiecare data, erau în favoarea exponenților guvernării, în special a Partidului Socialiștilor și a liderului acestora, Igor Dodon. De exemplu, studiul pe care l-a efectuat asociația în septembrie 2020, îl dădea drept învingător la alegerile prezidențiale pe Igor Dodon. Acesta urma să acumuleze aproape 42 la sută din voturile celor deciși. Pe când Maia Sandu – 26 la sută.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram