/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

/VIDEO/ Un perete de consolidare a albiei râului Durlești s-a surpat, deși lucrările de reparație și adâncire încă nu s-au încheiat

missing
26 ianuarie 2021, ora 21:23

Incident pe râul Durlești, care curge de-a lungul străzii Ghioceilor din sectorul Buiucani al Capitalei. Relativ recent construit, un perete de consolidare a albiei acestuia s-a surpat și stă să cadă. Asta deși, încă nu s-au încheiat lucrările de adâncire a albiei acestuia, care se fac cu scopul de a mări volumul de acumulare a apei. Toate acestea se fac, deoarece în zonă este un pod, iar atunci când plouă, apa nu reușește să se scurgă și inundă curțile oamenilor.

Lucrările de amenajare curățare și adâncire a albiei râului Durlești sunt o parte aferentă a proiectului care prevede construcția sistemului de canalizare, pentru a conecta orașul Durlești la sistemul municipal de canalizare. Proiectul are o valoare totală de 16 milioane de lei și este finanțat de fondul Ecologic, dar și Primăria Municipiului Chișinău.

Proiectul este în desfășurare din 2016, iar lucrările se desfășoară concomitent pe mai multe porțiuni. Prezența barelor metalice, amplasate perpendicular pe albia râului, vorbesc despre faptul că acesta este un șantier în lucru. Oamenii care locuiesc în preajmă consideră că, în acest proces, nu s-a luat în calcul debitul apelor subterane, dar și factorii meteorologici.

„Înghețuri, ploi, multă apă a fost și din cauza asta, apa a pătruns și a spălat tot.”

Cei ce au case din imediata apropiere ne-au spus că apele acestui râu aduc toate deșeurile din orașul Durlești. Când plouă, din cauza fluxului mare de apă care nu reușește să se scurgă prin gurile podurilor, acest amestec de apă cu deșeuri le inundau curțile și lasă gunoiul sub ușă. Totodată, localnicii ne-au spus că nu au mai avut inundații, de când albia a fost curățată și adâncită.

„ – Nimeni nu îl curățea din timpul puterii sovietice. – Credeți că s-a stricat din cauza că nu a fost curățit? – Da, da, de ani de zile. De 30 de ani tot s-a strâns aici tot gunoiul și tot mâlul și s-au bătut „trubele”. Primul etaj tot era inundat, când veneau ploile.”

Ajunsă la fața locului, echipa noastră de filmare a surprins o comisie de inspecție în frunte cu pretorul sectorului Buiucani, un maistru, dar și mai mulți reprezentanți ai serviciilor, care investigau de ce peretele albiei râului s-a surpat. Aceștia urmau să stabilească ce lucrări vor fi efectuate în următoarele zile. Între timp, ei au chemat și un echipaj, care urma să înceapă să îndrepte peretele surpat.

VADIM BRÎNZANIUC, PRETOR SECTORUL BUIUCANI: „Noi de asta am venit, am convocat toate serviciile. Bănuiesc că este o problemă și o greșeală, o eroare tehnică la nivel, fie de proiectare care nu a prevăzut toată sarcina, fie că la nivel de execuție. Vom cere antreprenorului, care are obligații față de acest obiect să refacă totalmente toată porțiunea care a cedat.”

Problema a ajuns și în vizorul primarului general al capitalei. Într-o postare pe FB acesta scrie că, în vara anului trecut, a fost curățată albia râului Durlești, în porțiunea străzilor Gheorghe Codreanu – Moldexpo, dar asta nu are nicio legătură cu proiectul, care a fost semnat în anul 2016.

Edilul capitalei a mai precizat că valoarea totală a proiectului este de 16 milioane de lei, iar până în prezent au fost valorificate deja circa 13 milioane de lei.

REPORTER: Elena Boboc
IMAGINI: Oleg Kozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram