/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Amnesty: Protestatarii închişi din Belarus au fost supuşi torturii sistematice

missing
27 ianuarie 2021, ora 10:09

Protestatarii închişi din Belarus au fost supuşi torturii sistematice, relevă organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International, într-un nou raport făcut public miercuri şi citat de agerpres.

Alegerile prezidenţiale din luna august şi rezultatele lor contestate au dus la proteste în masă împotriva liderului Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani.

Raportul Amnesty conţine relatări de la deţinuţi care au spus că au fost dezbrăcaţi la pielea goală, bătuţi şi lăsaţi fără mâncare, apă şi îngrijiri medicale timp de mai multe zile.

„Sistemul de justiţie din Belarus a eşuat în a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi”, a afirmat activista Jovanka Worner, expertă în Belarus.

Comunitatea internaţională trebuie să acţioneze imediat pentru a asigura justiţia, iar numeroasele încălcări ale drepturilor omului trebuie investigate, a spus ea.

De la alegeri au loc săptămânal proteste în capitala Minsk şi în alte oraşe din Belarus, fiind supuse unei reprimări violente din partea forţelor de securitate. În timpul demonstraţiilor, peste 30.000 de protestatari au fost arestaţi, mulţi au fost ucişi, iar câteva sute au fost răniţi.

Conform Amnesty, există fotografii, înregistrări video şi mărturii ale unor deţinuţi, victime şi martori care pot fi folosite ca dovezi pentru încălcarea drepturilor.

Lukanşenko a revendicat victoria în alegeri prezidenţiale cu 80,1% din voturi. Cu toate acestea, UE nu îl recunoaşte ca preşedinte, iar opoziţia o consideră pe Svetlana Tihanovskaia, plecată în exil în Lituania după scrutin, adevărata câştigătoare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram