În contextul marcării Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Ambasada Austriei la Chișinău, lansează astăzi, 26 ianuarie 2021, premiera online a documentarului „Mauthausen – Două vieți”. Filmul relatează povestea a doi martori oculari ai ororilor petrecute în lagărul de concentrare de la Mauthausen (Austria), unde erau deportate elitele intelectuale şi sociale ale ţărilor ocupate de către regimul nazist, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Despre aceasta anunță Primăria municipiului Chișinău.

Într-o abordare sensibilă şi multidimensională, regizorul austriac Simon Wieland schiţează portretele celor doi protagoniști – prizonierul Stanisław Leszczyński, originar din Łódź (Polonia), şi Franz Hackl, localnic, care lucra acolo ca ucenic lăcătuș, în confruntarea lor cu Mauthausen, simbol important al Holocaustului și a ceea ce înseamnă vinovăție și cruzime. Rezultatul este un documentar puternic și emoționant despre comportamentul uman şi inuman în fața atrocităţilor.

Filmul poate fi vizionat online pe pagina Ambasadei Austriei la Chișinău cu subtitrări în limba română și rusă începând cu 26 ianuarie la ora 18:00 și va fi disponibil gratuit până la 24 februarie, ora 12:00.

Complexul Mauthausen-Gusen a fost creat în anul 1938, în apropierea unei cariere de piatră. Acesta şi-a crescut capacitatea odată cu înaintarea războiului şi mărirea numărului de deţinuţi, dezvoltându-se ca un ansamblu de peste 40 de lagăre răspândite pe aproape întreg teritoriul Austriei. Prizonierii erau exploataţi în cariere de materiale de construcţie, uzine de muniţie şi de armament, mine etc. Lagărul de concentrare de la Mauthausen a fost penultimul eliberat de trupele aliate, pe 5 mai 1945, iar numărul celor care şi-au pierdut viaţa aici şi în lagărele-satelit fiind estimat la peste 90.000 de persoane.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!