/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Noi explozii, ajutor UE și pericol atomic. Stefanciuk a semnat legea mobilizării

FMI își îmbunătățește prognoza de creștere a economiei globale. Unul din motive: speranțele legate de vaccinul anti-COVID

missing
27 ianuarie 2021, ora 08:54

FMI și-a majorat prognoza de creștere a economiei globale la 5,5% în acest an și 4,2% în 2022, pe fondul speranțelor induse de vaccinul împotriva COVID-19, relatează BBC, citată de Digi.

Actualizarea globală reflectă, pe lângă evoluția vaccinării, măsurile de cheltuieli guvernamentale anunțate spre sfârșitul anului trecut, în special în Statele Unite și Japonia. Ambele state beneficiază de îmbunătățiri semnificative în noua prognoză, estimarea fiind că vor reveni la nivelul pre-pandemie, de la sfârșitul anului 2019, la finele acestui an.

În schimb, FMI estimează că activitatea din Marea Britanie și zona euro va rămâne probabil sub nivelul pre-pandemic până în 2022.

FMI se așteaptă, de asemenea, la performanțe divergente pentru țările în curs de dezvoltare. Limitarea virusului de către China și investițiile publice au contribuit la o recuperare puternică. China a reușit să evite o contracție economică anul trecut, deși rata sa de creștere a scăzut brusc față de anii precedenți.

Mai greu va fi pentru economiile în curs de dezvoltare care se bazează pe turism sau pe vânzarea de petrol. Cererea pentru ambele a fost afectată foarte puternic de pandemie și este probabil să revină încet la normal.

Țările bogate se vor reface mai repede decât națiunile în curs de dezvoltare. Aceasta reflectă accesul lor mai rapid la vaccinuri și faptul că au reușit să ofere ceea ce economistul-șef al FMI, Gita Gopinath, numește sprijin mai extins.

Având în vedere că economiile avansate se vor recupera în general mai repede, progresele realizate în direcția convergenței în ultimul deceniu sunt expuse riscului de inversare”, spune Gopinath.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram