/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Putin nu mai suportă comparațiile făcute între URSS și regimul nazist și vrea să le interzică prin lege

27 ianuarie 2021, ora 08:14

Președintele rus Vladimir Putin a solicitat Dumei, camera inferioară a Parlamentului Rusiei, să interzică prin lege orice afirmații publice care pun pe picior de egalitate acțiunile și crimele fostului URSS și cele ale Germaniei naziste din timpul celui De-al Doilea Război Mondial, informează The Moscow Times, citat de Digi24.ro.

Putin i-a cerut președintelui Dumei, Viacelsav Volodin, să redacteze până la 1 iulie un proiect de lege care să interzică și să pedepesească declarațiile făcute în public prin care acțiunile regimului URSS sunt echivalate cu cele ale Germaniei naziste.

Decizia Kremlinului vine după ce Parlamentul European a votat, în 2019, o rezoluție prin care UE a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov încheiat în 1939 între Uniunea Sovietică şi Germania nazistă și care a stat la baza declanșării celui De-al Doilea Război Mondial.

Conform rezoluției Parlamentului European, statele membre ale UE sunt invitate „să analizeze clar crimele şi agresiunile săvârşite de regimurile comuniste totalitare, precum şi crimele şi agresiunile regimurilor naziste”.

După anexarea peninsulei Crimeea în 2014, Vladimir Putin refuzat să condamne pactul Ribbentrop-Molotov și a susținut că semnarea documentului  a venit, de fapt, ca un răspuns al Moscovei la izolarea Rusiei de către Occident.

Rusia acuză „miturile” legate de prezentarea Armatei Roșii ca „o adunătură de tâlhari și violatori”

În ultima perioadă, autoritățile ruse au manifestat un interes tot mai mare față de istoria celui De-al Doilea Război Mondial și glorificarea perioadei Rusiei sovietice.

Inclusiv în România, ambasada Rusiei a provocat în 2018 un scandal după o postare pe Facebook în care condamna „miturile” legate de atrocitățile comise de militarii sovietici în țara noastră.

„Pe parcursul unei lungi perioade de timp, în presa occidentală și cea românească apar periodic diverse publicații menite să-i denigreze pe ostașii Armatei Roșii care au eliberat de fascism țările Europei de Est și Europei Centrale. În cadrul acestei perpetue campanii de propagandă, ostilii critici anti-sovietici și anti-ruși încearcă însistent să-i convingă pe oameni că Armata Roșie era o adunătură de tâlhari și violatori care nu știau de nicio milă față de populația civilă. Astăzi asistăm la o revitalizare a acestei campanii”, a precizat ambasadar Rusiei la București.

În replică, ambasadorul român la Moscova a calificat postarea drept regretabilă.

„Nu ştiu cum faceţi, dar periodic reuşiţi să-i iritaţi pe români, făcând trimitere la istoria comună recentă, complicată. Cum puteţi încerca să ştergeţi din memoria acestui popor evidenţele, fie ele petrecute în urmă cu 75 de ani??? Ca diplomaţi la Bucureşti ar trebui să cunoaşteţi că mulţi români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu “eliberarea”…Este regretabilă postarea, mai bine vă abţineaţi…Lăsaţi-o baltă!”, a spus, la acea vreme, oficialul român.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram