/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Republica Moldova, pe ultima poziție într-un sondaj PNUD în care oamenii afirmă că schimbările climatice sunt o urgență globală

27 ianuarie 2021, ora 15:47

Republica Moldova se află pe ultimele poziții într-un sondaj realizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) privind schimbările climatice. Doar 50 la sută din respondenți consideră că schimbarea climei este o urgență. 

Tot în cadrul sondajului, doar 55 la sută dintre moldoveni au spus că trebuie să fie luate măsuri de urgență pentru a combate problema.

„Moldova se numără printre țările cele mai vulnerabile la schimbările climatice, această problemă generând o pierdere economică medie anuală de 2,13% din PIB. Biodiversitatea unică a țării este amenințată în prezent de schimbările climatice, fragmentarea habitatului și supraexploatare. Totodată, Moldova este încă foarte dependentă de importurile de combustibili fosili și electricitate ca surse principale de energie. Deși există o scădere a intensității energetice a țării, aceasta este încă mai mare decât intensitatea medie a energiei din țările UE cu 29%”, se arată în datele despre sondaj.

„Votul pentru climă al oamenilor din întreaga lume”, lansat de PNUD, arată că 64% dintre respondenți consideră că schimbările climatice sunt o urgență globală și trebuie abordate chiar și în condițiile pandemiei de COVID-19. În Moldova, 61% dintre tinerii sub 18 ani împărtășesc această părere.

În cadrul sondajului, respondenții au fost întrebați dacă schimbările climatice sunt o urgență globală și dacă susțin 18 politici-cheie climatice în șase domenii de acțiune: economie, energie, transporturi, produse alimentare & gospodării agricole, natură și protejarea oamenilor.

În topul clasamentului se află Marea Britanie și Italia – 81 la sută din respondenți au spus că schimbările climatice sunt o urgență.

Sondajul a fost realizat în parteneriat cu Universitatea din Oxford.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram