/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

SPPS anunță inițierea mai multor anchete de serviciu. Este investigată și decizia prin care a fost asigurată pază deputatului Ștefan Gațcan

missing
27 ianuarie 2021, ora 10:30

Serviciul de Protecție și Pază de Stat anunță că a inițiat un șir de anchete de serviciu „în vederea stabilirii unor pretinse acțiuni ilegale admise în perioada anilor 2019-2020”. Potrivit informațiilor, SPPS investighează și decizia prin care a fost asigurată protecție deputatului Ștefan Gațcan. 

„Informăm că SPPS a debutat un proces amplu de analiză a eficienței și funcționalității instituției. Totodată, Serviciul inițiat un șir de anchete de serviciu în vederea stabilirii unor pretinse acțiuni ilegale admise în perioada anilor 2019-2020”, spun reprezentanții instituției.

Totodată, Serviciul de Protecție și Pază de Stat a precizat că a inițiat și următoarele anchete:

1. Utilizarea în scopuri personale a bunurilor încredinţate pentru exercitarea atribuţiilor funcţionale (automobilele de serviciu, carduri de combustibil, reparaţia mijloacelor de transport personale).

2. Avantajarea unor agenţi economici în procedurile de achiziții urmare cărora au fost procurate servicii de asigurare şi reparaţii auto.

3.Instituirea insignei de apartenenţă contrar prevederilor actelor normative (bugetul fiind prejudiciat în sumă de aproximativ 80 mii lei).

4.Închirierea unui spaţiu locativ în scop personal, în temeiul contractului de locaţiune achitat din bugetul Serviciului.

5. Însuşirea unor sume bănești în schimbul combustibilului pieselor auto și alte bunuri procurate din bugetul Serviciului.

6. Favorizarea unor ofiţeri de protecţie.

7. Examinarea legalității înstrăinării terenului de 1,5 ha din str. Vasile Lupu 28. Serviciul a primit în gestiune economică terenul respectiv în anul 2017 pentru construcția apartamentelor de serviciu. A fost achitat studiul de fezabilitate (cca 99.000 de lei). Însă în luna octombrie 2020 terenul a fost înstrăinat de către APP unui agent economic la prețul de 69 de milioane de lei. În acest sens, Serviciul urmează să sesizeze Procuratura Anticorupție în vederea stabilirii circumstanțelor înstrăinării și cauzării prejudiciului.

Reprezentanții instituției mai precizează că „actualmente în cadrul SPPS sunt investigate și alte ilegalități unde urmează a fi stabilite toate circumstanțele care au dus la admiterea acestora. În legătură cu rezultatele și acțiunile în urma acestor anchete de serviciu vă vom informa în cel mai scurt timp”.

Amintim că, la sfârșitul lunii iunie a acestui an, Ștefan Gaţcan anunțase public despre faptul că părăsește PSRM, cu scopul de a adera la Pro Moldova. Atunci, socialiștii l-au criticat dur, precizând că ar fi fost ademenit cu bani și i-au cerut să-și depună mandatul. Ulterior, în spațiul public au apărut imagini unde socialiștii Vlad Bătrâncea și Corneliu Furculiță ar fi purtat o discuție cu fostul coleg, după ce mașina sa a fost oprită pe un pod de la Telecentru.

La scurt timp, socialistul Corneliu Furculiță a anunțat, pe Facebook, că Ștefan Gațcan și-a depus mandatul de deputat. După ce a dispărut din spațiul public, mai mult timp, și s-a aflat câteva zile la Iași, împreună cu familia, acesta a revenit în Parlament, anunțând pe pagina sa de Facebook că va rămâne deputat PSRM. În tot acest timp, el a apărut în câteva video-uri publicate pe pagina de Facebook, în care a negat faptul că a fost sechestrat. Ștefan Gațcan a fost ales deputat în fracțiunea PSRM la alegerile din luna martie, în circumscripția Hîncești.

În tot acest timp, acesta a fost suprins de câteva ori de jurnaliști, fiind păzit de angajații SPPS.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram