/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Astăzi a avut loc proba interviului pentru selectarea judecătorului la CEDO din partea R. Moldova

missing
27 ianuarie 2021, ora 21:01

Emoții mari pentru pretendenții care se vor magistrați la CEDO din partea Republicii Moldova. În aceste clipe, la Ministerul Justiției, are loc proba interviu pentru selectarea judecătorului, care va reprezenta țara noastră la Înalta Curte de la Strasbourg. În fața membrilor comisiei urmează să se prezinte, în total, 11 candidați. Chiar și așa, procesul de audiere are loc cu ușile închise. Astăzi, comisia urmează să selecteze trei pretendenți, pe care ulterior îi va înainta Înaltei Curți europene. Decizia finală va aparține, însă, Consiliului Europei.  

Cea de-a doua probă – interviul, pentru selectarea judecătorului la CEDO din partea țării noastre a început, azi, la ora 11, la Ministerul Justiției. Pentru prezentare, dar și etapa întrebări-răspunsuri fiecare candidat ar avea un timp stabilit de 40 de minute.

ALEXANDRU PRISACA, CANDIDAT: „Merit această funcție, pentru că am suficientă experiență în domeniu. Am apărat mai multe persoane în fața Curții Europene. Sunt avocat, conferențiar universitar. Din cele recepționate pe mail, va intra câte un candidat, își va expune poziția și scopurile, apoi vor fi adresate câte 6 întrebări, dar și abilitățile noastre în cunoașterea limbilor străine.”

La proba interviului au fost admiși 11 candidați, printre care și fostul purtător de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, pe care l-am surprins, în această dimineață, la Ministerul Justiției. Acesta a refuzat, însă, să ne ofere un comentariu.

DINU PLÎNGĂU, DEPUTAT PAS/MEMBRU AL COMISEI: „Procedura nu se decide astăzi, aici. Asta trebuie să înțeleagă toată lumea. Astăzi, Comisia va propune 3 candidați din cei 11 selectați, care vor fi propuși plenului consultativ al Curții Europene. Decizia finală aparține Consiliului Europei.”

Chiar și așa, presa nu a avut acces în sala în care se desfășoară proba interviu.

VASILE BOLEA, DEPUTAT PSRM/MEMBRU AL COMISIEI: „Vrem să ne spuneți, dacă ușile vor fi deschise. Vrem să vedem cum va fi selectat candidatul… – Transparent, în baza întrebărilor care vor fi acordate. – Noi putem asista? – Mă întrebați pe mine? – Sunteți membru al Comisei – Nu sunt organizator.”

La finele lunii decembrie, Ministerul Justiției a anunțat organizarea concursului național pentru suplinirea postului de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Republicii Moldova. Asta după ce mandatul actualului judecător din partea țării noastre la CEDO, Valeriu Grițco, urmează să expire la sfârșitul acestui an.

În cadrul concursului s-au înscris 13 candidați. Săptămâna trecută, în urma examinării dosarelor pretendenților, comisia a decis să admită la proba interviu 11 candidați. În listă se regăsesc nume sonore, precum cel al fostului purtător de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, fratele ex-procurorului general Corneliu Gurin, Marin Gurin, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, dar și fostul consilier al lui Ion Chicu, Nicolae Eșanu.

Proba interviului pentru selectarea judecătorului la CEDO din partea R. Moldova se desfășoară astăzi 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram