/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Producătorii se plâng că, în piețe, nimeni nu are nevoie de fructele și legumele autohtone

missing
27 ianuarie 2021, ora 23:25

Aproape 100 de lei pentru un kilogram de ceapă sau unul de pere. Vă pare un preț exagerat? Dar asta este realitatea din magazinele de la noi. Echipa noastră de filmare a vizitat, astăzi, mai multe unități comerciale din capitală și a constatat că, peste tot, în vânzare sunt expuse, în mare parte, produse de import.

Și asta în timp ce, prin piețe stau și îngheață, la tarabe, producătorii autohtoni. Chiar dacă aceștia vând fructele și legumele la un preț de câteva ori mai mic decât cele din supermarketuri, oamenii nu prea vin să ia produsele moldovenești. Comercianții se plâng că le dau aproape pe degeaba, pentru că nu pot concura cu rețelele comerciale mari.

Cu camera ascunsă, am intrat în mai multe magazine din Chișinău, care se bucură de popularitate în rândul cumpărătorilor. Așa am încercat să aflăm, la ce preț se vând produsele dar și originea lor. Unele dintre cele mai scumpe fructe, care se pun acum în vânzare, s-au dovedit a fi perele, costul cărora variază între 30 și 90 de lei pentru un kilogram. Ce-i drept, nu am găsit nicăieri pere din Moldova, toate fiind importate din țări precum China sau Olanda.

La piață, însă, prețul perelor ajunge până la cel mult 15 lei per kg. Chiar și așa, producătorii ne spun că preferă să le exporte, întrucât pe piața locală acestea nu se prea vând.

„În magazine, prețul ajunge și la 90 de lei pentru un kilogram. – La noi – cu 10 lei și nu merg.”

„13 lei, dar merge greu. Nu avem vânzări. Așa-i. A noastre moldovenești nu se vând așa de ușor cum se vinde importul. Da în magazin nici nu o iau.”

Și prețul la ceapă pare a fi exagerat în supermarketuri, întrucât pornește de la 33 de lei și ajunge până la 82 de lei. Până și unii comercianți s-au arătat mirați de costul acesteia.

„Asta albă ea nu-i așa de scumpă ca să ajungă nici la 20 de lei… Ea e acum 11 lei la kilogram. Dar nici chiar la 50-70 de lei? – Doamne ferește… Prețurile sunt normale, cumpărători nu sunt.”

„Acolo nici nu ai din ce alege. Când le aduc repede, nici nu mai ai ce lua din magazin.”

Iar merele sunt vândute, în magazine, în medie, cu cel puțin 10 lei mai scump decât în piețe, acolo unde prețul pornește de la trei lei în sus. Producătorii se plâng că supermarketurile le propun să le vândă marfa, dar oferă un preț mult prea mic, astfel că aceștia ar ieși în pierdere, dacă le-ar accepta condițiile.

„Caută desenate, nu cumva să aibă o pată. Ei nu înțeleg că mărul care are ceva este natural. 01:36-01:41 Oricum mai este mâncat de o gâză, de un vierme, nu mai e unul ca unul.”

În pofida vânzărilor slabe, majoritatea cumpărătorilor pe care i-am întâlnit în piețe au declarat că preferă să procure produse autohtone.

„La import aici sunt interese. 00:45-00:55 Dacă cumpărăm cele importate, banii pleacă în afara țării. Și nu avem economie, bani și multe altele. Sunt mai bune, mai ieftine, la preț e mai convenabil.”

„Eu consider că sunt mai curate din punct de vedere ecologic. De exemplu, roșiile turcești sunt ca niște pietre, iar la cele din Moldova se simte și mirosul.”

Unii sunt, însă, de părere că produsele locale nu ar fi atât de calitative.

„Dacă ar face și Moldova marfă de calitate, s-ar întreba peste tot locul, în orice țară, dar moldovenii nu fac calitate. Pun ceea ce trebuie să dea la vin și suc tot în ladă și vor prețuri mari.”

Asociațiile din domeniu afirmă că într-adevăr, calitatea mărfii a avut de suferit în acest an, astfel că magazinele pun pe raft produsele care arată mai bine și care nu neapărat sunt crescute în Moldova.

ADRIAN COJOCARU, DIRECTOR DEPARTAMENT, „MOLDOVA FRUCT”: „Ține de calitate. Anul ăsta, am avut un an nu chiar bun, am avut și secetă și produsele au ieșit necalitative. Omul cumpără cu ochii până la urmă.”

Cei de la Moldova Fruct, de exemplu, ne-au spus că încearcă să faciliteze accesul pe piață a producătorilor autohtoni, prin suportul acordat la obținerea subvențiilor, dar și prin organizarea instruirilor la acest capitol.

ADRIAN COJOCARU, DIRECTOR DEPARTAMENT, „MOLDOVA FRUCT”: „Noi participăm cu regularitate la diferite evenimente de conexiune, 1 la 1, dintre producător și rețelele comerciale.”

La sfârșitul lui 2020, Parlamentul a votat proiectul cu privire la noile condiții pentru desfășurarea comerțului interior, care prevede că, din 1 iulie 2021, magazinele din țară sunt obligate să asigure o cotă de raft de nu mai puțin de 50% pentru produsele autohtone.

Anterior, mai mulți comercianții din domeniu au declarat că proiectul ar veni cu beneficii doar pentru monopoliști și nicidecum pentru producătorii mici, iar mai mulți experți în domeniu au declarat că există și alte instrumente prin care statul ar putea ajuta antreprenorii autohtoni, iar această lege ar provoca mai multe probleme, inclusiv în relațiile cu Uniunea Europeană.

Reporter: Diana Popa

Imagine: Roman Bahnă

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram