Coreea de Sud a anunţat joi, 28 ianuarie, că vaccinarea anti-COVID va începe în februarie cu personalul medical din prima linie, iar cea a populaţiei generale va debuta în trimestrul al treilea al anului, transmit Reuters şi Yonhap, citat de agerpres.ro.

Autorităţile sanitare vor extinde vaccinările în a doua jumătate a anului, ţinta fiind atingerea imunităţii colective până în noiembrie, a declarat Jeong Eun-kyeong, directorul Agenţiei pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (KDCA), într-o conferinţă de presă.

Inoculările vor începe în februarie cu categoriile cheie, care includ în jur de 50.000 de lucrători medicali din prima linie, vârstnicii şi personalul din căminele rezidenţiale, a precizat Jeong.

Conform autorităţilor, 1,5 milioane de doze din cele 10 milioane de la AstraZeneca vor constitui primul lot care va fi livrat la sfârşitul lunii februarie. În prezent, agenţia naţională a medicamentelor examinează aprobarea schemei de vaccinare dezvoltate de AstraZeneca.

Compania britanico-suedeză a dezminţit în această săptămână relatările din presă conform cărora vaccinul său nu este eficient în cazul persoanelor de peste 65 de ani, afirmând că un răspuns imun puternic la vaccin a fost detectat în analizele de sânge ale participanţilor vârstnici la studiile clinice.

Coreea de Sud are în plan să vaccineze 1,3 milioane de persoane din categoriile prioritare în primul trimestru, 9 milioane de peste 65 de ani şi restul personalului medical până la sfârşitul trimestrului al doilea, urmând ca imunizarea populaţiei generale să înceapă în iulie.

Autorităţile au desemnat circa 250 de săli de sport mari şi centre comunitare pentru vaccinarea cu dozele de la Pfizer şi Moderna, care necesită un lanţ frigorific special, le-a declarat un responsabil din Ministerul de Interne reporterilor.

Coreea de Sud a mobilizat de asemenea 56 de echipe militare, precum şi poliţişti şi pompieri pentru a transporta şi escorta vaccinurile pentru distribuire.

„Intenţionăm să reanalizăm ordinea planului de imunizare în funcţie de situaţia transmiterii COVID-19 şi de calendarul sosirii vaccinurilor”, a mai spus directorul KCDA.

Potrivit autorităţilor, este în pregătire o platformă de rezervări pe care oamenii îşi vor putea alege din martie data şi centrul unde li se va administra vaccinul.

Pentru cei 52 milioane de locuitori ai ţării, Coreea de Sud şi-a asigurat 106 milioane de doze prin acorduri cu patru producători – AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson’s Janssen, Moderna – şi prin programul COVAX al OMS. KDCA a raportat miercuri 497 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, al căror bilanţ total a ajuns la 76.926, dintre care 1.386 de decese.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!