Nu doar consumă energie, dar și produc. Este vorba de școlile și grădinițele din Cantemir care dispun de micro-centrale fotovoltaice performante care generează curent electric din lumina solară. Centralele au fost instalate în cadrul proiectului Soluții Inteligente de Energie pentru Orașul Eco – SIEORE.

Instalate la Liceul Teoretic “Dimitrie Cantemir” , gimnaziul “Mihai Eminescu” și două grădinițe din Cantemir, cele patru microcentrale au început oficial să genereze energie electrică după verificările corespunzătoare, efectuate de reprezentanții ANRE și Premier Energy. În primele zile de funcționare au fost produși peste 600 kWh.

Grădinița nr.1 a înregistrat chiar un record – a produs cu 13kWh mai mult decât a consumat în această perioadă. Datorită sistemului de racordare „Net Metering”, surplusul de energie electrică a fost trimis în rețelele gestionate de Premier Energy iar la finele anului va fi făcut bilanțul volumelor de energie electrică consumată și produsă. Economia calculată pentru grădinița de copii este de cca. 80%.

Totodată, panourile fotovoltaice de la Grădinița nr.1 montate pe peretele clădirii, sub unghi, deasupra geamurilor, sporesc producerea la maxim a energiei electrice, dar și protejează încăperile de supraîncălzire, pe timp de vară.

Aceste lucrări reprezintă o contribuție suplimentară valoroasă la ambițiosul proiect al UE: ”Reabilitarea Termică a Clădirilor Educaționale din Cantemir”, finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul programului CoM-DeP – „Convenția Primarilor – Proiecte Demonstrative” în care participă 4 instituții educaționale din Cantemir (liceul ”Dimitrie Cantemir”, gimnaziul ”Mihai Eminescu” și 2 grădinițe).

Proiectul Soluții Inteligente de Energie pentru Orașul Eco – SIEORE  este finanțat cu susținerea SGP (Programul de Granturi Mici ) din cadrul Fondului Global pentru Mediu al PNUD și implementat de Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER) în parteneriat cu primăria orașului Cantemir.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!