/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Ședința Comisiei Unificate de Control a Biroului Politici de Reintegrare a fost blocată de partea transnistreană

missing
28 ianuarie 2021, ora 17:09

La reuniunea săptămânală a Comisiei Unificate de Control din 28 ianuarie care a avut loc la Bender delegația Republicii Moldova a chemat din nou părțile să examineze, să ia atitudine și să identifice soluții la probleme acute  care periclitează continuu situația în Zona de Securitate și afectează mecanismele existente ale operațiunii de pacificare.

În cadrul discuțiilor s-a reiterat inadmisibilitatea acțiunilor provocatoare ale structurilor de forță subordonate Tiraspolului exteriorizate prin răpirea cetățenilor, prin instalarea abuzivă a posturilor „grănicerești” sau prin demonstrarea armamentului în cadrul unor manifestații publice.

Pentru a eficientiza funcționarea Comandamentului Militar Întrunit și a elimina divergențele în activitatea observatorilor militari, s-a propus repetat să fie inițiată elaborarea unui regulament care să înglobeze într-un singur act toate instrucțiunile și indicațiile deja existente”, se arată într-un comunicat al Biroului Politici de Reintegrare.

„Cu regret, exponenții Tiraspolului nu și-au schimbat poziția distructivă abordată de mai mult timp. Aceștia au respins nu doar argumentele delegației Chișinăului, ci chiar și o inițiativă de compromis înaintată în cadrul reuniunii de reprezentanții Federației Ruse, care ar putea contribui la deblocarea proceselor de documentare a posturilor în Zona de Securitate.

Reprezentantul Ucrainei a fost cel care a susținut lista subiectelor propuse pentru discuție. El a caracterizat drept disfuncțional mecanismul de pacificare pe râul Nistru, având în vedere incapacitatea de a elimina posturile ilegale și de a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale omului în perimetrul Zonei de Securitate. Prin neacceptarea ordinii de zi, partea transnistreană a blocat din nou deschiderea ședinței”,se arată într-un comunicat al Biroului Politici de Reintegrare.

Totodată, Biroul Politici de Reintegrare susține că, deși sfidează deschis actele de bază ale operațiunii de pacificare, delegația regiunii transnistrene încearcă să manipuleze opinia publică și să plaseze pe oricine responsabilitatea pentru eșuarea prelungită a ședințelor Comisiei Unificate de Control și pentru compromiterea mecanismului existent de pacificare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram