/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Consilierii municipali din Bălți ridică 59 lei pentru o ședință, în timp ce colegii lor din Capitală – 3300 lei

28 ianuarie 2021, ora 07:40

59 de lei – aceasta este singura remunerare, pe care o primesc aleșii locali de la Bălți pentru o ședință a Consiliului municipal, la care sunt prezenți. Asta în timp ce colegii lor de la Chișinău ridică pentru fiecare ședință câte 3300 de lei, iar pe lângă asta mai primesc indemnizații pentru deplasări și participarea la lucrul în comisii. Astfel, potrivit datelor prezentate de primarul general, anul trecut, consilierilor li s-au achitat peste 4 milioane de lei, iar consilierii de la Bălți, de exemplu, au primit, în total, 33 de mii de lei. Mai mult, pe timp de pandemie, dar mai exact vara trecută, consilierii din Capitală și-au majorat salariul cu încă 1300 de lei, motivând că 2000 era prea puțin.

Indemnizațiile pe care le primesc aleșii locali pentru participarea la ședințele Consiliului municipal Bălți sunt mai mult simbolice, spun responsabilii, care susțin că acestea constituie cel mult 59 de lei. Astfel, în 2020, suma așa-ziselor salarii achitate consilierilor nu a ajuns nici măcar până la 1000 de lei.

IRINA SERDIUC, SECRETARA CONSILIULUI MUNICIPAL BĂLȚI: „Dacă luăm în comparație, că în anul 2020 au fost desfășurate 16 ședințe, deci consilierii municipali au primit o indemnizație pentru participarea la ședințe în sumă de 944 de lei, minus impozitele.”

Consilierii cu care am discutat ne-au explicat că au avut de mai multe ori posibilitatea să modifice cuantumul îndemnziației, dar au refuzat, întrucât resursele din buget sunt limitate.

ELENA GRIȚCO, CONSILIER MUNICIPAL BĂLȚI, FRACȚIUNEA PN: „Evident că acești 50 de lei la fel sunt supuși impozitării și pe card primim. O bună parte din consilierii Partidului Nostru sunt angajați în câmpul muncii și nu putem spune că e unica sursă de venit.”

BORIS MARCOCI, CONSILIER MUNICIPAL BĂLȚI, FRACȚIUNEA PAS: „E foarte puțin. Noi încă anul trecut am ridicat întrebarea, să fie măcar 1000 de lei per ședință, că mai sunt și comisii diferite. – De ce nu a fost majorat? – Nu-s bani în buget.”

Totuși, aleșii locali de la Bălți spun că au rămăs șocați, atunci când au aflat cum sunt remunerați pentru munca lor consilierii municipali din Capitală.

BORIS MARCOCI, CONSILIER MUNICIPAL BĂLȚI, FRACȚIUNEA PAS: „E prea mult – 3300! Vă dați seama!? – Credeți că ar trebui să fie mai mici? -2000 cred că da.”

ELENA GRIȚCO, CONSILIER MUNICIPAL BĂLȚI, FRACȚIUNEA PN: „Cum putem vorbi că e normală această indemnizație, când un bucătar la grădiniță primește salariul lunar de 2000 de lei?

Acum jumătate de an, suma indemnizației achitate consilierilor din Chișinău era de 2000 de lei per ședință. Unii au propus, însă, majorarea acesteia până la 3300 de lei, decizie care a fost votată cu 37 de voturi. Atunci, doar membrii fracțiunii Partidului Șor s-au opus majorării.

CORNELIU PÎNTEA, CONSILIER MUNICIPAL CHIȘINĂU, FRACȚIUNEA PUN: „Aici trebuie să depui nu doar efort fizic, dar sunt și cheltuieli financiare din partea fiecăruia dintre noi. Acest proiect este absolut încadrat în cadrul legal. Noi am luat valoarea minimă.”

Consileirul Corneliu Pîntea, care a susținut modificarea din vara anului trecut, susține că era nevoie să fie majorată indemnizația, întrucât nu reușește să meargă și la un alt loc de muncă, pentru a avea un venit mai mare. Potrivit lui, în medie, în 2020, consilierii au încasat lunar câte 6500 de lei.

CORNELIU PÎNTEA, CONSILIER MUNICIPAL CHIȘINĂU, FRACȚIUNEA PUN: „Astăzi eu am ieșit la ora 9 din casă, am ședințe până la ora 18:00, dacă nu mai mult. Respectiv, să fiu angajat în altă parte, fizic, nu reușești.”

Primarul general a evitat să răspundă ce crede despre indemnizațiile pe care le primesc consilierii, dar a declarat că unii ar ridica sume și mai mari, fără a da nume.

ION CEBAN, PRIMAR GENERAL: „Eu am o părere distinctă despre acest lucru, dar asta e părerea mea. Mai grav e că sunt foarte mulți consilieri care primesc sume exorbidante de bani pentru ședințe, pentru că ele se organizează foarte des.”

Consiliul din Chișinău nu este singurul care și-a majorat indemnizațiile în ultima perioadă. Recent, Consiliul Raional din Rîșcani a votat creșterea salariului de la 200 până la 700 de lei. Banii sunt achitați per ședință, ceea ce ar însemna că fiecare consilier primește în jur de 5600 de lei anual, pentru opt ședințe.

VASILE SECRIERU, PREȘEDINTELE CONSILIULUI RAIONAL RÎȘCANI: „Din anul 2011 nu era revizuită această indemnizație. În al doilea rând, în alte localități indemnziația este mult mai mare și, respectiv, colegii au făcut și o comparație cu raioanele din țară.”

Zilele trecute, primarul Ion Ceban a ținut să facă o paralelă între salariul său și remunerarea pentru fiecare ședință a consilierilor municipali. Acesta a declarat că are un salariu de 18 mii de lei, în timp ce unii consilieri, membri a unor comisii, pot primi pe lună și   un salariu de circa 26 de mii de lei. Totuși, edilul a evitat să spună despre cine anume ar fi vorba.

Reporter: Diana Popa

Imagine: Roman Bahnă

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram