Centrul Național Anticorupție (CNA) a făcut publice interceptările mai multor persoane vizate în operațiunea de la Agenția Servicii Publice, unde circa 100 de persoane ar fi obținut permise de conducere, în schimbul unor sume de bani. Potrivit CNA, cei care ar fi luat mită pentru programări la examenele auto foloseau un limbaj codificat ca să nu fie înțeles despre ce discută

Este folosit limbaj codificat. Convorbirile au loc între intermediari. Că tot avem pandemie, discuţiile sunt despre „pacienţi” (candidaţi pentru obţinerea permiselor de conducere) şi, respectiv „lecuire”, „internare” şi „externare” (programare, examene şi eliberarea permisului).

Stenograma 1

X: Ce? Cât trebuie pentru programare?

V: Vreo trei.
X: Bine, am înțeles.

Stenograma 2

X: Mai în scurt, uite-te, omul este gata să se externeze. Tu doar îmi spui când.
V: Așteptăm să vină băiatul …
X: Bun, hai vezi și cu acei doi pacienți. Trebuie internarea, lecuirea și externarea. Te rog.
V: Da acei doi…
X: Acolo îs doi și acuma este unu. Unu îi gata, poti și poimâine, și luni, și marți, și miercuri. Când tu zici. El vrea numai externat. El s-a lecuit, dar ultimul vrea externat.

Stenograma 3
X: Ia ascultă. Am un pacient de a-l exclude, de a-l trimite de la spital acasă.
V: Așa.
X: Pe vineri trebuie să meargă externarea și pe la vreo 10:30…
V: La ora 8.00 cel mai bine. La ora 8.00, la fără zece.
X: Mă interesează dacă este posibil, că deja îl externez de trei ori și nicidecum … Până la urmă, trimite-l acasă  … Ora șase și nu s-a mai putut externa. Şi mă interesează, că mă sună și tot îmi zice: băi, dacă da – da,  dacă nu păi nu.
V: Da ce etaj?
X: La ultimul.
V: Aaa,  e ușor!
X: De asta și zic. Mă interesează dacă e la ultimul etaj. Mă interesează externarea asta. Cât este ea? Îi tot așa sau îi ceva?
V: Îi tot așa. Patru scări în sus!

Stenograma 4
X: Tu uite-te care este treaba. Vezi pe când se poate două surori de internat și la lecuire, și la externare.

/FOTO/ Permise de conducere de la 500 de euro în Chișinău. Mai multe persoane, cercetate penal de CNA într-o amplă schemă de corupţie

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!